У Політехніці обговорили кібербезпеку з представниками Агентства США з міжнародного розвитку USAID Cybersecurity Activity

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity

У Національному університеті «Львівська політехніка» 18 червня відбулася робоча зустріч ректора Юрія Бобала, проректорки з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Наталії Чухрай і керівниці Центру міжнародної освіти нашого університету Наталії Гоц із делегацією з Агентства США з міжнародного розвитку (USAID Cybersecurity Activity) ― керівником проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» Тімоті Дубелем і технічним програмним менеджером цього проєкту Хенком Нельсоном.

Під час зустрічі обговорили можливості наукової співпраці та міжнародну академічну мобільність студентів і викладачів.

― Львів ― важливий ІТ-хаб і наша співпраця з Львівською політехнікою ― це приклад нашого цілісного підходу до посилення кіберспроможності України. Покращення якості вищої освіти в галузі кібербезпеки та розвиток приватного ІТ-сектору дасть можливість студентам знаходити робочі місця там, де вони навчаються, а не виїжджати з країни, ― зазначив Тімоті Дубел, керівник проєкту USAID Ukraine.

У межах зустрічі гостям провели екскурсію університетом, а також представили роботу кафедр, де реалізовують програму з кібербезпеки і провели робочу нараду з викладачами, які беруть безпосередню участь у програмі, обговорили шляхи вдосконалення освітніх програм із підвищення кваліфікації.

Проєкт «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» ― проєкт USAID, що реалізує компанія ДАІ, спрямований на зменшення та потенційне усунення вразливостей кібербезпеки в секторах критичної інфраструктури України.

USAID є однією з провідних установ у сфері розвитку, яка виконує роль каталізатора цих процесів і допомагає досягати позитивних результатів. Діяльність USAID є проявом доброчинності американського народу, а також підтримує просування країн-отримувачів допомоги до самостійності та стійкості та сприяє забезпеченню національної безпеки та економічного добробуту США. Партнерські стосунки з Україною USAID підтримує з 1992 року; за цей час, загальна вартість допомоги, наданої Україні з боку Агентства, склала понад 3 млрд. доларів США.

Варто нагадати, що проєкт USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» є першим двостороннім проєктом USAID із кібербезпеки. Він розрахований на чотири роки, зі загальним бюджетом 38 млн доларів. У його межах передбачене створення сучасних кіберполігонів та літніх шкіл із кібербезпеки в обраних закладах вищої освіти, на базі яких відбуватимуться практичні навчання викладачів із партнерами з університетів та компаній США й України. До групи партнерів проєкту належать: Florida International University, Information Systems Security Partners, Schweitzer Engineering Laboratories, Catalisto, Veterans First Initiative, SocialBoost та інші.

Перша частина програми підготовки викладачів із кібербезпеки стартує вже в червні 2021 року. Теми курсів літньої програми охоплюють основи комп’ютерної та мережної безпеки, конфіденційність та безпека систем, реагування на інциденти, цифрова криміналістика, безпека кіберфізичних систем та інтернету речей / конфіденційність користувачів.

Проєкт охоплює декілька важливих складових:

  • зміцнення кіберстійкості України за рахунок тісної співпраці з урядом України, зокрема Міністерство цифрової трансформації України, Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України та Рада національної безпеки і оборони України;
  • формування кадрового потенціалу України у сфері кібербезпеки:
  • підтримку університетів для збільшення фахівців із кібербезпеки та покращення якості їхнього навчання;
  • підвищення кваліфікації експертів із кібербезпеки через навчальні та практичні тренінги;
  • налагодження контактів між українськими ЗВО із міжнародною академічною спільнотою;
  • розбудова ринку кібербезпеки;
  • підтримка запуску оновленого державного центру кіберзахисту держспецзв’язку.
Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity Фото із зустрічі з представниками USAID Cybersecurity Activity