У Львівській політехніці на «круглому столі» обговорили проблеми підготовки педагогів для професійної освіти

Прес-служба Національного університету «Львівська політехніка»
на «круглому столі» обговорили проблеми підготовки педагогів для професійної освіти

Днями в Національному університеті «Львівська політехніка» відбувся «круглий стіл» на тему «Проблеми підготовки педагогів для професійної освіти: теорія і практика». Організаторами цього заходу є Міністерство освіти і науки України, департамент освіти і науки Львівської облдержадміністрації, Національний університет «Львівська політехніка» та Інститут права і психології Львівської політехніки.

Учасників «круглого столу» привітав проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків Львівської політехніки професор Юрій Рашкевич. Він наголосив, що, оскільки зараз у нашій країні відбуваються кардинальні зміни, зокрема в освітній сфері, ми повинні активно долучатися до цього процесу і впливати на формування нових освітніх стандартів.

Директор Інституту права та психології Університету професор Володимир Ортинський розповів, що для розв’язання поставлених проблем потрібно використовувати всі можливості та весь наявний потенціал.

Планами та перспективними напрацюваннями у розв’язанні проблем підготовки педагогів для професійної освіти, які нині готує Львівська політехніка, поділився завідувач кафедри педагогіки та соціального управління інституту Юрій Козловський. Доцент цієї кафедри Лілія Сушенцева розповіла про нову спеціальність – педагог професійного навчання, яку нещодавно ввели у класифікатор професій. Вона висловила побажання, аби в Університеті невдовзі відкрили ще одну вкрай потрібну спеціальність «Професійна освіта». Це, на її думку, допоможе задовольнити потребу ринку праці.

Започаткований діалог на цю тему підхопив начальник відділу професійної освіти, координації діяльності ВНЗ і науки департаменту освіти і науки Львівської облдержадміністрації Роман Вороняк. Він розповів про сучасний стан професійної освіти у Львівській області, чітко окреслив зайнятість за сферами діяльності, динаміку змін контингенту учнів професійно-технічного навчання впродовж останніх п’яти років, торкнувся структури видатків на утримання навчальних закладів. Промовець висловив свої пропозиції щодо створення нових навчальних центрів, проведення моніторингу праці та модернізації тощо.

До дискусій також долучились заступник директора Навчально-методичного центру навчально-професійної освіти у Львівській області Наталія Рибак, директор Вищого професійного училища № 20 Володимир Кубай, директор Ставропігійського вищого професійного училища Ірина Бурак та інші. Наприкінці учасники «круглого столу» ухвалили рекомендації з обговореного питання.

на «круглому столі» обговорили проблеми підготовки педагогів для професійної освіти на «круглому столі» обговорили проблеми підготовки педагогів для професійної освіти на «круглому столі» обговорили проблеми підготовки педагогів для професійної освіти