У Львівській політехніці нагородили переможців і призерів першого етапу мовного й мовно-літературного конкурсів

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з нагородження переможців

Йдеться про Міжнародний конкурс знавців української мови імені Петра Яцика й Міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка. Нагадаємо, що цьогоріч до участі в цих конкурсах зголосилося значно більше студентів, ніж у минулі роки, а сам захід відбувався під знаком особливого мовного плаката, якому цими днями виповнюється двадцять років, – «Не знаєш. Не розумієш. Не шануєш!» (авторка Юлія Пєцух).

Отож серед філологів, яких голова журі конкурсу та його натхненниця, професорка кафедри української мови Ірина Фаріон називає серцем і душею нашого університету, перемогу здобула СОЛОМІЯ-МАРІЯ МИТЛОВИЧ. Друге місце виборола ХРИСТИНА ФЕДОРІВ, яка крім чудового виконання конкурсних тестів має ще одну варту уваги філологічну заслугу – словник мови війни, який вона самотужки уклала й проілюструвала. На третьому місці – ВІТАЛІНА КУЗИК.

Серед нефілологів перемогла ВАЛЕРІЯ МЄШКОВА. Друге місце посіла ЕВЕЛІНА СОКОЛЕНКО. А третю сходинку поділили між собою дві призерки, які набрали однакову кількість балів, – СОЛОМІЯ МАКСИМЛЮК і КАТЕРИНА ПАНЬКІВ.

Учасники Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Тараса Шевченка писали твори на одну із запропонованих тем або на власну. Однак більшість обрала запропоновану журі сучасну й актуальну тему «Мир створюється війною». Автор цього вислову – давньоримський історик Корнелій Непот.

У цьому конкурсі перемогу здобув першокурсник Інституту механічної інженерії та транспорту АРСЕН ОНИЩАК. На другому місці – ОЛЕСЯ ДАНКІВ, яка навчається на кафедрі прикладної лінгвістики, а на третьому – студентка журналістики ОЛЕКСАНДРА МАЛИШЕВА.

Ірина Фаріон наголосила, що в оцінюванні творів не лише брали до уваги авторські роздуми на обрану тему, а й зважали на аналіз історичного факту, епізоду, метафори, образу – те, без чого не обходяться повноцінні довершені твори.

Особливу подяку за участь висловили тим, у кого в навчальному плані вже немає курсу української мови, тому вони не могли сподіватися на додаткові бали, натомість керувалися почуттям відповідальності, служіння, чину, позиції.

Усім переможці та призери обох конкурсів отримають грошові винагороди. А під час відзначення їм вручили дипломи і книжки на власний вибір. Серед запропонованих – видання Івана Корсака, Михайла Худаша, Юліана Вассияна, Михайла Косача, Дмитра Донцова, Ярослава Радевича-Винницького, Миколи Сціборського, Ірини Фаріон і «Кобзар» Тараса Шевченка, виданий за правописом 1928 року.

Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців Фото з нагородження переможців