У Львівській політехніці гостював глава Православної Церкви України Блаженніший Епіфаній

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
групове фото

У Львівській політехніці в межах проекту «Духовні зустрічі» Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою 12 вересня побував Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній. Спілкування стосувалося теми «Відроджена Церква: нові виклики».

Сьогоднішня зустріч для нас – очікувана й по-особливому важлива. Адже впродовж багатьох років Львівська політехніка дбає не лише про якісне навчання студентів та їхній всесторонній розвиток. Тож за роки навчання у Політехніці молодь має можливість познайомитися з особистостями, які впливають на розвиток нашої держави, а часто й світу. Політехніки вже не раз мали нагоду спілкуватися з українськими духовними велетами. Нас благословляв Блаженніший Любомир Гузар, двічі в нашому університеті побував Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук, мали честь приймати й очільника Православної Церкви Філарета і багатьох інших, – наголосив, вітаючи гостя, ректор Львівської політехніки професор Юрій Бобало. – Переконаний, що знайомство з Вами, Ваше Блаженство, для присутніх тут буде новою парадигмою у сприйнятті Української Церкви. Адже кожен із нас вболіває за її відродження й усвідомлює значимість для України надання Томосу про автокефалію Православної Церкви України. Розуміємо, скільки ще необхідно зробити, як безмірно багато праці потрібно докласти, однак віримо: Господь благословить усі Ваші кроки в служінні на благо нашого народу.

Зустріч модерував заступник директора МІОК Андрій Яців. Він наголосив на важливості історичних подій, свідками яких ми є. Адже здійснилася мрія поколінь українців – відродилася незалежна автокефальна помісна Православна Церква України. Період її відновлення збігся з етапом кардинальних змін у нашому суспільстві – обстоювання власної національної ідентичності та протидії глобальному руйнуванню традиційних цінностей, яке зараз полонило світ. Тож серйозні виклики стоять нині й перед кожним із нас.

Привітав гостя Політехніки й очільник Львівської облдержадміністрації Маркіян Мальський, підкресливши, що зараз не важливо, хто до якої конфесії належить, а головне – спільна боротьба за українські інтереси.

Ми всі – молодь і старше покоління – творимо історію й маємо чим пишатись. Незалежно від конфесій ми тримаємось разом, бо Церква завжди об’єднує та згуртовує. Тому закликаю пам’ятати про нашу державу і працювати пліч-о-пліч над її світлим майбутнім, – зазначив Маркіян Мальський.

Звертаючись до присутніх, Блаженніший Епіфаній підкреслив:

У своїй щоденній праці кожен із нас повинен докладати зусилля, щоб виховувати силу волі та стійкість характеру. Не забуваймо, що, реалізовуючи свої прагнення, на першому місці ми повинні мати моральні християнські цінності – добро, любов, чесність, відповідальність і справедливість. Саме на цих засадах мають базуватися стосунки між людьми, зокрема в колективах. Переконаний, що ваш університет матиме славне майбутнє, і звідси виходитимуть потужні фахівці, які працюватимуть на благо нашого народу.

Зустріч відбувалася у форматі діалогу. Тож кожен охочий мав можливість запитувати те, що цікавило.

Серед запитань, звичайно, було й про те, чи можливе об’єднання УГКЦ та ПЦУ.

Ми рухаємося в одному напрямі – всі хочемо бачити нашу державу успішною і незалежною. Наша Церква стоїть на патріотичних засадах, як і УГКЦ. Ми неодноразово зустрічалися з Архиєпископом Святославом і обговорювали майбутню співпрацю. Тож зараз шукатимемо те, що нас єднає. Маємо намір створити дорожню карту для нашої співпраці, – зазначив глава ПЦУ.

Говорячи про виклики, які постали перед Православною Церквою України в умовах гібридної війни, Митрополит Епіфаній зазначив, що мусимо пильнувати усі. Адже північний сусід не дрімає і намагається сіяти розбрат між українцями, зокрема й у духовності. Увесь ресурс ворога спрямований на те, щоб автокефалію ПЦУ не визнали. Та «на нашому боці – правда і з нами – Бог. Тож потрібно не опускати руки, а боротися і спільними зусиллями відстоювати справедливість», – сказав очільник ПЦУ.

Серед запитань було одне, що стосувалося вражень від нещодавньої події – зустрічі Блаженнішого Епіфанія з моряками, які минулого тижня повернулися з російського полону.

Будучи з ними, я відчув силу їхньої твердої та непохитної віри, яка допомогла їм вистояти в полоні. Жоден із них не зламався духовно. Патріотизм цієї молоді – надихає. Адже, поневоливши українських моряків тілом, не зламали їхній дух. Наші хлопці готові боротися до кінця за територіальну цілісність України. Я відчув: кожен із них – новітній герой, – поділився враженнями високий гість.

Звичайно ж, зважаючи на те, що серед присутніх на зустрічі було чимало студентів, цікавили спогади Блаженнішого Епіфанія про його роки навчання та улюблених чи неулюблених вчителів.

У житті кожного школяра чи студента трапляються різні викладачі. Досі пам’ятаю сувору шкільну вчительку з хімії. Отримати з її предмету відмінну оцінку було майже нереально, хоча мені досить легко давалася хімія. Я запам’ятовував усе на уроках і вважав, що виконувати домашнє завдання вже не потрібно. Та зауваживши це, вчителька наголосила, що учні повинні вчитися і самостійно, а не лише під час занять. Таких викладачів ми теж маємо поважати, адже вони прагнуть, щоб ми досягали більшого. Кожного з нас Господь обдарував талантами, але ми не завжди їх розвиваємо, хоча, доклавши трохи зусиль, можемо вдосконалюватися і стати успішними в цьому, – розповів глава ПЦУ.

Упродовж зустрічі звучали церковні пісні та молитви у виконанні Народного чоловічого хору «Орфей» Народного дому «Просвіта» Львівської політехніки. Хористи заспівали чотири твори – «Отче наш», «Блажен Муж», «Через поле широкеє», «Боже Великий Єдиний» та подячні «Многая літа» для поважного гостя.

За вас вболівають люди, бо розуміють колосальні виклики, які стоять перед нами. Та ми розцінюємо прихід Православної Церкви України в наше життя як велику історичну подію, що засвідчує духовну незалежність нашої Церкви. Сьогодні ми всі отримали прекрасні настанови, про які інколи забуваємо. Це – вірити, любити, служити і бути відповідальними. Все це є ключовим у нашому духовному житті, – наголосила, дякуючи за чудову зустріч Блаженнішому Епіфанію, директор МІОК Ірина Ключковська.

Про те, як відбулась зустріч можете переглянути також у відеорепортажі.

Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці Митрополит Київський і всієї України Блаженніший Епіфаній у політехніці