У Коледжі інформаційних технологій Львівської політехніки відбулися змагання зі складання кубика Рубіка

Карина Бовсуновська, студентка другого року магістратури кафедри журналістики та засобів масової комунікації Львівської політехніки
Фото з події

Чи складали ви коли-небудь кубик Рубіка? За скільки секунд, хвилин, годин вам вдавалося досягти бажаного результату? Бували випадки, коли через нетерплячість кубик розбивали, адже не могли зрозуміти, як узагалі працює ця головоломка. Проте є люди, які можуть скласти його за секунди, навіть зі заплющеними очима.

5–6 серпня в Коледжі інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка» відбулися змагання зі швидкісного складання кубика Рубіка та інших головоломок. Ці змагання у Львові стали першими після тривалої перерви, адже попередні проходили ще у 2019 році.

Особливості змагань

Змагання відбувалися в таких дисциплінах: 3x3, 2x2, pyraminx, skewb, 3x3 OH (однорукий), 4x4, 5x5, megaminx, clock, square-1, 3x3 blind (сліпе складання), 3x3 multiblind (складання кількох кубиків наосліп).

Зазначимо, що змагалися студенти, діти та дорослі з різних куточків України. Загалом долучилися 65 осіб із 70 лімітованих, що є своєрідним рекордом. Рекордна й кількість новачків на цих перегонах — 20, тобто третина учасників. На згадку про це всі вони отримали дипломи учасників.

Ми побували на події та на власні очі побачили особливості цього цікавого конкурсу. Зайшовши до залу змагань, одразу звернули увагу на картину, яку складали з кубиків-рубиків. Це був портрет відомого українського письменника та музиканта Сергія Жадана. Також цього дня учасники склали портрет головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. 

Другого дня були складені чотири картини: 

  • портрет генерал-майора Андрія Ковальчука, командувача оперативного командування «Південь», який запропонувала скласти одна з гостей змагань; 
  • портрет Володимира Зеленського, якого обрала команда, вважаючи, що «це лідер, який об’єднав народ у нелегкий час війни та поставив Україну на значне місце серед інших держав»;
  • портрет Дмитра Коцюбайла, тому що, як заявила команда, «Дмитро Коцюбайло з позивним Да Вінчі у 18 років узявся за зброю, щоб обороняти свою домівку. Він став добровольцем Правого сектора. Зазнавав важких поранень, проте повертався на фронт. Від початку повномасштабного вторгнення був командиром батальйону "Вовки Да Вінчі". Ще за життя дістав звання "Герой України", загинув 7 березня біля Бахмута»;
  • портрет Сергія Притули, який складали великою командою перед фіналом основної дисципліни. Його обрали як щирого українця, що з 2014 року працює на підтримку армії, має чітку позицію та поширює її серед своєї великої аудиторії, яку здобув завдяки тривалій роботі на телебаченні.

Спілкуючись з учасниками змагань, пересвідчуєшся, що вони справді живуть тим, що роблять. Для них це не просто хобі, а можливість продемонструвати свої навички зі складання різноманітних головоломок.

Михайло, який приїхав сюди з Києва, каже, що це вже його 31-ше змагання.

«У нас є певне ком’юніті, де ми одне з одним спілкуємося, приїжджаємо та розважаємось. Тут я вже зі всіма знайомий», — розповів студент Київського політехнічного інституту імені Ігоря Сікорського.

За його словами, навчитися складати кубик Рубіка легко, а от зробити це швидко — важче завдання. Сам він складає головоломку за дев’ять секунд.

«Це як гра на фортепіано, я б так сказав», — зауважує Михайло.

За словами однієї з організаторок події Богдани Заблоцької, мета змагань — познайомитися з різними людьми, показати свій результат і класно провести час.

«На кожних змаганнях я знаходжу нових знайомих і краще підтримую контакт із ними», — зазначила вона.

Також нам вдалося поспілкуватися з організатором змагань — третьокурсником Коледжу інформаційних технологій Ігорем Кастранцем. Він у 13 років став рекордсменом України зі складання ск’юба (механічна головоломка у стилі кубика Рубіка, яка складається з частин, що обертаються і так змінюють своє положення).

Ігор наголошує, що для того, щоб зробити процес змагань ефективнішим, організатори розподілили стрічки учасників на сині й жовті кольори. Це стрічки, до яких чіпляють бейджики.

«Суддя повинен бачити новачків і ставитися до них менш упереджено, більше пояснювати, що і як працює, попереджати про небезпечні ситуації, скажімо, що не треба після завершення роботи рухати кубик, бо за це можуть оштрафувати», — пояснює Ігор.

Також за учасниками стежать делегати змагань. Це відповідальні люди, представники Всесвітньої асоціації кубингу. Саме на цих змаганнях були присутні два делегати. Ігор каже, що змагання проводять з дотриманням усіх правил і вимог. Вони відбуваються чесно, щоб жоден учасник не міг підглянути процес заплутування, який проводять у спеціальній зоні. 

Які ж результати? 

Переможцем змагань став Лев Голуб (на світлині — у центрі), який склав 3х3 у середньому за 7.67 с, друге місце здобув Ігор Суховатенко (7.94 с), а третє — Назар Ленишин (8.79 с).

Загалом лідерами цих дводенних змагань були Ігор Кастранець, Олександр Сенюк, Ігор Суховатенко, Лев Голуб. 

Ігор Кастранець побив рекорд України за середнім часом зі clock, і тепер його рекорд становить 5.11 с.

Олександрові Сенюку не вистачило однієї сотої, щоб повторити рекорд у pyraminx і, відповідно, двох сотих, щоб його перебити.

Ігор Суховатенко досягнув неймовірного результату — 5.35 с у фіналі 3х3, що на одну соту більше, ніж рекорд України.

Докладніше з результатами інших дисциплін можна ознайомитися тут.

Ігор Кастранець також організовує у Хмельницькому змагання Podolian Open 2023, які відбудуться 19–20 серпня. Він запрошує долучатись усіх охочих. Загалом Ігор має великі амбіції щодо організовування змагань з головоломок та поширення швидкубінгу, тому тих, хто має до нього запитання чи пропозиції на цю тему, просить звертатися: https://t.me/FormuyeMore.

Важливо, що всі заощаджені на витратах на змагання кошти, а це 7221 грн, учасники переказали у Фонд Сергія Притули.

 

Фото з події Фото з події Фото з події Фото з події Фото з події Фото з події