У головному корпусі університету відкрито виставку студентів Інституту архітектури та дизайну «(Не)тимчасове житло»

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з відкриття виставки

Студенти кафедри містобудування представили ескізи проєктних композицій територіальних житлових утворень і будинків для вимушено переселених українців. Вони створили проєкти житла, а також спортивних, екопізнавальних молодіжних таборів, які пропонують облаштувати у визначених населених пунктах Львівщини, Волині, Вінниччини. Такий запит студенти отримали від Львівської міської ради й успішно його виконали. Зважаючи на виклики сьогодення, розуміючи, що немає нічого більш постійного, ніж тимчасове, майбутні архітектори поставили собі завдання – напрацювати модель проєктування тимчасового житла з новими просторовими функціями, які відповідають вимогам часу. Ці проєкти – своєрідна лабораторія для формування нових цінностей соціального житла та нової житлової політики в Україні, спрямованої на доступне соціальне будівництво.

– Ця виставка з’явилася внаслідок трагічної сторінки в історії українського народу, яка змінила все. Як бачимо, Україна, яка була до 24 лютого цього року, і та, що тепер формується, – абсолютно інші. Тому дуже приємно, що колектив кафедри містобудування серйозно підійшов до цього виклику. Про відбудову України говорять усі. Багато закордонних будівельних фірм висловлюють готовність до цього. Однак щоб відбудовувати, потрібно щонайменше завершити війну, адже архітектура розвивається тоді, коли мовчать гармати, гаубиці, ракети та інша зброя, – зазначив під час відкриття виставки директор ІАРД, професор Богдан Черкес.

А завідувачка кафедри містобудування, професорка Галина Петришин, наголосила, що завтрашнім архітекторам, доросле життя яких починається у воєнний час, доведеться пристосовуватися до нових вимог сьогодення: вміло і швидко реагувати на виклики часу – працювати на відбудову України, проєктувати не розкішні комплекси, не елітні химерні архітектурні споруди, а доступні соціальні.

Над проєктами працювали студенти третього-четвертого курсів під куруванням викладачів: Ярини Онуфрів, Юлії Ідак, Людмили Гнесь, Соломії Щегольської та аспіранта Володимира Ковпака. Доцентка Ярина Онуфрів поділилася спостереженням, як студенти старанно зосереджувалися на своїх проєктах, докладали максимальних зусиль, щоб використати вже набуті знання для такого потрібного проєкту. На відкриття виставки прийшли першокурсники. Приємно було спостерігати, як вони жваво обговорювали ескізи, ділячись власним баченням проєктів.

Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки Фото з відкриття виставки