Ціннісні орієнтири українських вимушених мігрантів у Іспанії та Польщі

Вікторія Бугайова, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото з презентації

20 червня в Національному університеті «Львівська політехніка» відбулася презентація результатів дослідження «Ціннісні орієнтири українських вимушених мігрантів у Іспанії та Польщі».

Захід зібрав науковців, представників влади та громадськості, щоб обговорити актуальні питання життя українців за кордоном. Ведучою заходу була Ірина Ключковська, яка надала слово ректорові університету Юрієві Бобалу. Ректор подякував усім, хто долучився до дослідження, за плідну працю та наголосив на важливості розуміння потреб українських емігрантів у цей складний час.

Керівницею проєкту виступила Оксана П’ятковська, яка представила ключові цілі дослідження: зрозуміти емоційний стан українських емігрантів у Польщі та Іспанії, виявити фактори, що впливають на їхнє життя, дослідити ставлення населення цих країн до українських біженців, визначити ціннісні орієнтири українців за кордоном та з’ясувати, якою вони бачать Україну через 10 років.

В опитуванні взяло участь понад 1000 українських емігрантів, що дало змогу скласти ґрунтовну картину їхнього життя та настроїв.

Ось деякі ключові результати: українські емігранти загалом почуваються добре (9 та 10 балів з 10), але водночас відчувають тривогу та невпевненість щодо майбутнього. 45 % респондентів вважають, що їхнє життя залежить як від них самих, так і від зовнішніх обставин, 40 % — що воно залежить лише від них. Ставлення місцевого населення: 51 % респондентів вважають, що ставлення населення Іспанії та Польщі до українських біженців є радше добрим, 47 % — нейтральним.

Сім’я, робота та релігія є важливими цінностями для українців як у Польщі, так і в Іспанії. Українці за кордоном загалом мають низький рівень довіри до різноманітних організацій, соціальних мереж, державних інституцій, втім більшість респондентів вірить, що Україна через 10 років буде успішною країною.

Учасники презентації обговорили важливість цього дослідження для розуміння потреб і проблем українських емігрантів, а також те, як результати дослідження можуть бути використані для реінтеграції та відновлення України і яку роль можуть відігравати державні інституції у підтримці українців за кордоном.

Ольга Котик, українська емігрантка, що більш як 15 років проживає в Німеччині, висловила подяку за проведення дослідження та зауважила, що воно сприятиме кращому саморозумінню українців за кордоном і усвідомленню їхнього місця у світі.

— Хочу подякувати за таку статистичну важливу роботу. Я зрозуміла, що українці за кордоном досить упереджені, особливо щодо ЗМІ. У Німеччині, до прикладу, люди довіряють своїм медіа, своїй країні, своїм депутатам і судовим слідствам. Українець — це людина дуже мобільна і легка на підйом. Українець — це така людина, яка, якщо побачить, що в нашій країні стане краще жити, обовʼязково переїде додому. Ми всі чекаємо відбудови і перемоги, — наголосила учасниця з Німеччини.

— Це опитування буде показувати, що Україна не байдужа до наших колег, які виїхали за кордон, — висловила впевненість Ольга Дзюбан, учасниця з Іспанії. — Виїхали люди мистецтва, науковці, майстри, і ми всі дуже чекаємо їхнього повернення. І я впевнена, що вони повернуться з новими знаннями, яких ми ще не бачили й не знали в нашій країні. Вони даватимуть нам ще більшу користь, маючи такий закордонний досвід.

Дослідниця Оксана Юринець наголосила, що це дослідження надзвичайно важливе, оскільки воно допоможе краще зрозуміти українських емігрантів і їхні потреби. А на думку Марʼяни Сюрочук, ініціаторки дослідження, щороку та навіть щомісяця думки людей змінюються залежно від ситуацій. До того подібні дослідження проводили 2022 року і бачать явні зміни. Тож потрібно відстежувати зміни в думках і настроях українських емігрантів з плином часу, щоб адекватно реагувати на їхні потреби й виклики.

Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації Фото з презентації