Цікаві думки з Наукових фестин: розповідають господарі та гості свята науки й інтелекту

Наталія Павлишин, Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
Тарас Кицмей

Проректор із наукової роботи Наталія Чухрай:
«Наш університет запалює любов до науки»

Наукові фестини – це передовсім популяризація науки. Львівська політехніка має глибокі традиції і є потужним науковим осередком, тож можемо запропонувати молоді багато цікавого в плані пізнання. Політехніка має й культурно-просвітницьку місію дослідницького університету, тож пропагуємо любов до науки. На фестинах представлено всі інститути не лише своїми напрацюваннями, а й науковцями, які готові бути не тільки керівниками наукових праць, а й стати менторами для дітей, щоб запалити вогонь любові до науки, надихати молодь на самореалізацію через цікаві наукові проекти. Приємно, що багато ініціатив для цьогорічних Наукових фестин запропонували саме молоді науковці, тішить, що є така сильна генерація. Також уже цього року до нас звернулися провідні компанії, зокрема зі Львівського ІТ-кластеру, щоб доєднатися до нашої події для популяризації власної діяльності.

Співзасновник компанії SoftServe Тарас Кицмей:
«Львів розвиватиметься спільно з Політехнікою»

Наука, творення чогось нового на основі пізнання – це те, що нас усіх надихає. Ми сьогодні входимо в економіку знань, де люди й таланти – основні активи компаній. Це особливо помітно в ІТ-індустрії, яка у Львові активно розвивається. Нині творимо нову стратегію: Львів – креативне місто. Прагнемо, щоб розвивалися фахівці інших індустрій: фізики, хіміки, дизайнери, художники, письменники… Хочемо, щоб Львів став центром талантів, куди приїжджатимуть із різних куточків світу, аби креативити, спілкуватися. Величезну роль у цьому процесі відіграватиме саме Львівська політехніка.

Наталія Баранова, бібліотекар відділу художньої літератури студентської бібліотеки Львівської політехніки:
«Погода завадила приїхати всім охочим»

На фестини завітали учні львівських шкіл, зокрема 5-Б класу школи № 3, які гостюють у Політехніці вже не вперше. На жаль, погода завадила приїхати всім охочим, але ті, кому вдалося до нас потрапити, – дуже задоволені. Аліса провела чудову екскурсію чарівною країною, дітей дуже зацікавили конкурси. Звісна річ, особливо малеча захопилася збиранням спеціальних фішок, завдяки яким можна отримати призи. Напевно, найбільше маленьким гостям сподобався майстер-клас із фелтинґу – техніки валяння, кожен мав змогу власноруч виготовити іграшку з вовни. Діти з головою занурилися в роботу, адже у школі на уроках праці такого не роблять.

Владислав Цап, учень 11 класу Жидачівської ЗОШ № 2:
«Планую вступати саме сюди»

Фестини насправді сподобалися. Безліч різних експериментів, які не провадять у школах чи вдома. Усе життя мріяв побачити на власні очі хімічні досліди, сьогодні нарешті трапилася така нагода. Зацікавили новинки в автомобільній галузі. Зараз іду на гру у шахи з ґросмейстером. До речі, дуже сподобалася сама будівля Політехніки як зовні, так і зсередини, надзвичайно приємні люди, враження лише позитивні. Планую вступати саме сюди, на IT-технології, тому прийшов на фестини – ознайомитися із майбутнім місцем навчання. Цей захід допоміг мені краще зрозуміти, чим займатимуся найближчі декілька років.

Проректор із наукової роботи Наталія Чухрай Наталія Баранова, бібліотекар студентської бібліотеки Львівської політехніки Співзасновник компанії SoftServe Тарас Кицмей Владислав Цап, учень 11 класу Жидачівської ЗОШ № 2