Україна – Німеччина: триває співпраця між Львівською політехнікою та Дрезденським університетом

Анастасія Задорожна, тижневик «Аудиторія»
Андрій Лунтовський та інші

У рамках програми співдружності між Дрезденським університетом та Львівською політехнікою, у межах програми Еразмус КА1, на кафедрі телекомунікацій триває ефективна співпраця.

Зокрема відбувся обмін студентами та викладачами. Завідувач кафедри телекомунікацій професор Михайло Климаш та асистент кафедри Микола Бешлей прочитали у Дрезденському університеті цикл лекцій, присвячених темі «Гетерогенність в інформаційних системах», ознайомилися зі структурою та навчальною системою університету і запросили до України лекторів із Німеччини.

Минулого тижня в Інституті телекомунікацій, радіоелектроніки та електронної техніки студенти мали нагоду послухати цикл лекцій про нові досягнення в галузі інформаційно-комунікаційних технологій професора Андрія Лунтовського (в Дрезденській беруфсакадемії веде напрям трьох видів інформатики за різними галузями, відповідальний за підготовку бакалаврів інформатики в Німеччині).

Професор Лунтовський розповів, що задоволений реакцією публіки. Усі лекції були інтерактивні. Принцип організування циклу своїх лекцій професор порівняв із екскурсійним автобусом. Оскільки, за його словами, навіть якщо студенти не змогли бути на частині лекцій, то мали нагоду на початку кожного заняття почути реліз попередніх тем та йти в ногу з іншими спудеями, ба, навіть, бути, активними у співпраці. Лектор розповів, що студенти не раз жваво обговорювали теми та радо долучалися до лекцій.

Увесь курс лекцій німецький професор викладав англійською, діаграми та зображення також були цією мовою, але запитання студенти могли ставити українською. Тож у спудеїв була нагода не лише дізнатися більше про ІТ-галузі, а й суттєво підтягнути свій рівень англійської.

Під час жвавих дискусій найактивніші студенти отримували подарунки від Андрія Лунтовського. Завершальну – п’яту лекцію циклу – професор прочитав на тему високорозподілених систем. У цій галузі науковець із Німеччини є автором близько 19 книг (українською, англійською та німецькою). Зокрема декілька підручників з’явилися у співпраці українського й німецького професорів. Остання з книг вийшла цьогоріч, вона присвячена технологіям програмування мобільних додатків: «Додатки з Fog Computing, Robotics та криптододатки».

Професор Климаш додав, що нині на двомісячній практиці в Німеччині перебуває магістрант Богдан Шубин (керівник практики з німецької сторони – Лунтовський, з української – професор Михайло Климаш).

співпраця між Політехнікою та Дрезденським університетом співпраця між Політехнікою та Дрезденським університетом співпраця між Політехнікою та Дрезденським університетом співпраця між Політехнікою та Дрезденським університетом співпраця між Політехнікою та Дрезденським університетом співпраця між Політехнікою та Дрезденським університетом співпраця між Політехнікою та Дрезденським університетом співпраця між Політехнікою та Дрезденським університетом