Три наукові проекти молодих учених Львівської політехніки отримають фінансову підтримку держави

За матеріалами сайту МОН
Герб Львівської політехніки

79 наукових розробок науковців, що перемогли у Конкурсі проектів молодих вчених, буде профінансовано за рахунок коштів державного бюджету. Для цього державою виділено 12 млн грн.

Про це розповіла Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час фінального засідання 15 серпня 2016 року Конкурсної комісії з відбору проектів молодих вчених, які працюють (навчаються) у вищих навчальних закладах та наукових установах у сфері управління МОН.

Конкурс проектів був оголошений за тематичними напрямами, що відповідають пріоритетам участі України у Рамкової програмі Європейського Союзу з досліджень та інновацій «Горизонт 2020». За час проведення конкурсу Міністерство отримало 439 проектів наукових робіт молодих учених зі 114 вищих навчальних закладів та наукових установ.

Як зазначив заступник Міністра освіти і науки Максим Стріха, фінансування проектів переможців розпочнеться у цьому місяці – на це вже зарезервовані кошти державного бюджету. Фінансуватимуться проекти високого та середнього рівнів із загальною кількістю балів 70 і вище. Таких проектів за результатами конкурсу – 79.

Максим Стріха повідомив, що за результатами наукової та науково-технічної експертизи було визначено загальний рівень проектів: 48 – низького рівня (40 балів і нижче); 359 – середнього (41–75); 32 – високого (75 балів і вище).

За результатами роботи Комісії підписано наказ, яким затверджено перелік проектів, що пройшли конкурсний відбір. Відповідно до нього, до числа переможців увійшло три проекти молодих науковців Національного університету «Львівська політехніка»:

  1. Моделювання і створення нового класу кристалічних нанокомпозитів із контрольованою кристалізацією та їх дослідження в оптичному та субтерагерцовому діапазонах хвиль (11 місце, 81,3 бала, загальний обсяг фінансування – 970 тис. грн.).
  2. Наноструктуровані скло-керамічні середовища для високонадійних оптоелектронних та сенсорних застосувань (15 місце, 79,5 бала, загальний обсяг фінансування – 500 тис. грн.).
  3. Створення технології одержання конструкційних дисперсно напоповнених полімерних (нано)композитів (32 місце, 76 балів, загальний обсяг фінансування – 990 тис. грн.).