Третьокурсник Інституту економіки і менеджменту Богдан Пелих: «Я не сумніваюсь у тому, що ми виграємо цю війну»

Олександр Адамовський, доцент кафедри менеджменту організацій
Богдан Пелих

Майбутній менеджер, пластун, спортсмен, а з початку повномасштабного вторгнення – воїн-доброволець. Сьогодні Богдан Пелих розповідає про себе, а також про свій досвід війни.

– Моя національна свідомість формувалася роками: вивчав історію, слухав українські народні та повстанські пісні, мій тато брав участь в обох революціях (Помаранчевій і Гідності. – Ред.), прадід воював. Коли в чотирнадцять років ти приходиш у Пласт, то спершу нічого не розумієш, але через національне виховання, патріотичний дух, дисципліну, участь у літніх таборах помаленьку, крок за кроком, розвиваєшся у відповідному напрямі. Я відпластував певний час, а коли подорослішав, то набрав десять діток у гурток і працював із ними, таборував тощо. Змалку займаюся спортом: кунгфу, біг, марафони, походи та біг у горах. До речі, на Говерлі був тільки двічі, оскільки серед мандрівників ця гора вважається «легкою», хоч і найвища в Україні.

– А чому ти вирішив вчитися у Політехніці на менеджменті?

– До Львівської політехніки я вступив у 2019 році, частково під впливом батьків (мій тато теж тут навчався). У звичайному режимі провчився лише перший семестр, потім почався карантин. Після другого курсу обрав вибірковий блок «менеджмент організацій». Отож на початок війни я був студентом денної форми і жодного стосунку до війська не мав. Перебуваю на військовому обліку, але на військовій кафедрі не навчався.

– Однак ти таки наважився йти воювати.

– Так я вирішив 24 лютого разом зі своїми двома друзями. Тоді ніхто не знав, що взагалі відбувається. Всі готувалися до того, що ворожі війська можуть дійти і до Львова, тому треба готувати партизанські загони, які будуть у вікні сидіти з РПГ і чекати на танки. Я був приємно здивований, коли побачив величезну чергу під військкоматом, зустрів там багатьох знайомих. Так я потрапив у стрілецький підрозділ ЗСУ. Там хлопці й чоловіки віком від 19 до 57 років, усі свідомі та патріотично налаштовані. Спочатку ми були десь два місяці у Львові, тренувалися, вивчали зброю, мали тактичну та фізичну підготовку, трохи стояли на блокпостах.

– А потім?

– Потім поїхали в зону бойових дій у Луганську область. Це було якраз на початку травня, коли безперервно тривали обстріли зі всіх видів зброї і звідусіль – зі землі й повітря. Вороги просто знищували село, хату за хатою. З часом ми звикли до постійних обстрілів. Тепер за звуком можемо встановити, від нас чи до нас щось летить і що саме. Вся моя попередня фізична підготовка виявилася дуже потрібною. Наприклад, бронежилет важить вісім кілограмів, плюс каска, вісім магазинів, активні навушники, коліматорний приціл і ще багато всього. З травня я на передовій – це Луганська й Донецька області. Відтоді вдома не був. Відпустки під час воєнного стану не передбачені. За ротацію ніхто нічого не говорить. Звільнитися можна тільки за статтею. В університеті я перебуваю в академічній відпустці.

– Які твої функції у місцях бойових дій?

– Разом із хлопцями здійснюю аеророзвідку. Зараз ми маємо більше дронів, ніж окупанти. І наші кращі. Але їхні дрони теж небезпечні, і нехтувати ними не можна. Керувати дроном не так просто – то не тільки взяти пульт у руки і все. Мусить бути взаємодія зі всіма підрозділами. Забезпечення в нас достатнє. Амуніція, одяг, їжа, заробітна плата – все є. Однак багато допомагають волонтери. Вони привозять нам автомобілі, рації, дрони, якісну форму тощо. На початку в нас було те саме озброєння, що й в орків, лише в разів тридцять менше. Добре, що ми їх стримали тоді. А далі пішла допомога Заходу, без якої війна була б зовсім інша. Наші вороги не чекали такого сильного українського спротиву. Ми їх усюди розбиваємо. Як наслідок, Київ, Суми, Харків відбили, Донбас і Херсонщину відбиваємо. Значну частину їхньої професійної армії ми вже знищили, хоча в цій війні техніка важливіша, ніж люди. Але, з другого боку, якщо нема піхоти, то й техніка нікуди не переміщається. Захопити території не так важко, проблемніше потім їх втримати. Місцевого населення в селах майже нема. Люди, особливо старші, надзвичайно втомлені війною. Є і молодь, яка не хоче покидати свій рідний край, каже: «Та нема куди їхати і ніхто нас ніде не чекає».

– Як думаєш, скільки все це ще може тривати?

– Не сумніваюсь у тому, що ми виграємо цю війну, лише питання – коли? Відігнати їх до кордону ми можемо, але там людей багато і техніка ще є. Ми не знаємо, як зараз ця війна закінчиться, чи це не буде просто відтермінування на декілька років, доки орки перегрупують свої сили і знову щось придумають. Тому я планую за першої можливості завершити навчання на менеджменті та вступити на військову кафедру, адже, вважаю, якщо така ситуація повториться, то крім бойового досвіду мені потрібні будуть теоретичні знання.

Богдан Пелих Богдан Пелих Богдан Пелих Богдан Пелих Богдан Пелих Богдан Пелих