Tech StartUp School – трамплін для успіху: новостворена школа при Львівській політехніці має високі цілі

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
логотип Tech StartUp School

Сприяти талановитій молоді, підтримувати та допомагати реалізовувати їй цікаві ідеї, сформувати простір для саморозвитку поза університетськими аудиторіями – такі цілі має нещодавно створена Tech StartUp School при Львівській політехніці.

– Передовсім хочемо «збудувати міст» між випускниками Львівської політехніки й реальним бізнесом, який потребує конкретних рішень і певних практичних навичок. Ми допомагаємо студентам, які прагнуть не лише отримати диплом, а мають ідеї для власної справи чи готові стати частиною команди, яка потребує певного спеціаліста. Завдяки потужності Політехніки й викладачам-практикам, які добре знають потреби ринку, зможемо сприяти охочим здобути потрібні навички чи залучити інвесторів, – розповів дещо про школу спеціаліст науково-дослідної частини Леонід Шалашний.

Головною складовою Tech StartUp School будуть зустрічі з цікавими людьми-практиками з різних галузей діяльності. Для студентів нашого університету участь у цих лекціях – безоплатна. Так, нещодавно відбулася зустріч-бесіда з відомим засновником розумного годинника – Smart Atoms, який, окрім часу, показує важливі дані та інформацію з інтернету, Назаром Білоусом.

Згодом планують запровадити «навчальні пакети» з різних спеціальностей. Основну увагу приділятимуть саме тій інформації, яка безпосередньо пов’язана з відповідною галуззю, замість звиклого університетського загального курсу з цілої низки предметів. Хоча, як розповіли в Tech StartUp School, добиратимуть додатково дотичні предмети, за потребами слухачів курсів. Так, до прикладу, нині практично кожен фах якимсь чином пов’язаний з ІТ-технологіями, тож, відповідно, аби бути добрим фахівцем, треба володіти цими навичками.

– Ми добираємо предмети й фахівців під кожен конкретний напрям. Залежно від спеціальності, тривалість курсу буде 24–32 академічні години (тобто місяць), а за потреби й більше, – додала спеціаліст науково-дослідної частини Олександра Максимець. – Та для навчання на курсах Tech StartUp School потрібно вже мати певну базу знань, бо азів ніхто не пояснюватиме. Тобто це оптимальне додаткове навчання для студентів старших курсів чи випускників, які вже мають багаж знань. Зрештою, вища освіта в нашій країні саме й цінна кількіс- тю вивчених предметів, бо це дає можливість легко «перебудуватися» під будь-яку галузь. Зрештою, нині усе настільки стрімко розвивається, що, незалежно від фаху, недостатньо провчитися п’ять років чи прослухати якийсь курс, а розвиватися потрібно повсякчас.

Крім цього, Tech StartUp School даватиме можливість підприємцям, зокрема й іноземним, «виховувати» фахівців під власні потреби, орієнтуючи, які знання та навички потрібні для роботи. Також підприємці зможуть знаходити працівників серед перспективних політехніків, які добре знають свій фах. Як наголосили в Tech StartUp School, уже нині є чимало цікавих пропозицій для співпраці від різноманітних компаній – українських та закордонних: вони хочуть бачити в себе випускників Політехніки.

У Tech StartUp School переконані: те, що Політехніка – один із найкращих вишів України, стане потужним поштовхом до ще більших звершень. Крім цього, розширення спектру можливостей для навчання, отримання доброї роботи, саморозвитку, сприятиме й збільшенню кількості абітурієнтів. Важливо й те, що діяльність Tech StartUp School не обмежуватиметься лише Політехнікою – навчатися тут можуть усі охочі, не лише зі Львова, а й з цілої України чи закордону, незалежно від отриманої освіти.

– Звичайно, найбільший акцент робитимемо на інженерних спеціальностях. Також тепер складно будь-що уявити без ІТ-технологій. Та й, зрештою, найбільші львівські ІТ-фірми вийшли саме з Політехніки, і вони готові допомагати. Перший, хто запропонував нам співпрацю, а саме провадити майстер-класи з роботи в команді лідерства – співзасновниця «HR-кав’ярні. Львівський клуб менеджерів із персоналу» Анна Зайцева. Навчатимуть у нашій школі й фахівці зі стартапів, менеджменту. Узагалі, маємо окреслений список тем, який надалі розширюватимемо, і відповідно до них добираємо цікавих лекторів, – розповіла про специфіку роботи Tech StartUp School фахівець науково-дос- лідної частини Оксана Осадець.

Щоб навчання було комфортним та продуктивним, для Tech StartUp School Львівська політехніка виділила окреме приміщення (вул. Академіка Колесси), де нині тривають ремонтні роботи. Там, окрім лекторіїв, обладнають спеціалізовані лабораторії, які облаштовуватиме Дніпровська компанія «Ноосфера». Як наголосили в Tech StartUp School – це місце буде одним із найбільш інноваційних у Львові, з пристроями, яких нема навіть у цілій західній Україні, коворкінгом, де студенти працюватимуть із підприємцями. Зараз також триває конкурс на розробку краунфандинґового майданчика, де всі охочі з цілої України матимуть змогу виставляти власні ідеї.