Tech StartUp School Львівської політехніки відкрила перший на Львівщині Науковий парк SID CITY

Наталія ПАВЛИШИН, Центр комунікацій Львівської політехніки
учасники зустрічі на відкритті Наукового парку

SID CITY є найбільшим серед інших наукових парків країни, його статутний капітал ― 3,12 млн грн. Засновники ― Львівська політехніка та низка приватних компаній, зокрема корпорація «СофтСерв», ТДВ «Гал-Кат», ТОВ «Компанія з управління активами «Роял-Стандарт», а також громадська організація «Тех Стартап Скул».

Як наголосив під час відкриття Наукового парку його директор Назарій Подольчак, головна ідея діяльності SID CITY ― розвиток інновацій і створення наукового середовища. А пріоритетні напрямами ― нові та відновлювальні джерела енергії, машино- та приладобудування, ресурсоощадні технології, мікроелектроніка, телекомунікації, вдосконалення хімічних технології тощо.

Зазвичай такі наукові парки об’єднують науку та бізнес. Ми ж хочемо, щоб усе починалося з науки, а завершувалося логістикою, тобто наші напрацювання доходитимуть до споживачів послуг і продуктів. Науковий парк діятиме на трьох локаціях, загальною площею 27 тис м кв.: величезне приміщення на Городоцькій, 286, де працюватиме виробничий майданчик, на Академіка Колесси, 2 ― комплекс, де розвиватиметься ІТ-напрям та біотехнології, на Князя Романа, 3а облаштують креативний комплекс. Також є 7,5 га вільної землі, де в майбутньому будуватимемо нові об’єкти Наукового парку, ― розповів Назарій Юрійович.

Вже невдовзі SID CITY укладе угоди про спільну діяльність із українськими та іноземними інвесторами. Компанії, які співпрацюватимуть із Науковим парком, матимуть гарантовані державою пільги, зокрема під час сплати оренди державного або комунального майна, а також податкові преференції.

Про важливість SID CITY для подальшого розвитку університету розповів ректор Львівської політехніки Юрій Бобало.

Сьогоднішня подія ― визначальна для Львівської політехніки. Бо створення Наукового парку ― це перспектива на майбутнє. Наш університет має величезні можливості, а Науковий парк об’єднуватиме їх. Думаю, що люди, які вкладають ресурси у створення SID CITY, зацікавлені у його розвитку, ― наголосив ректор Юрій Бобало.

Великі сподівання на діяльність Наукового парку має й керівництво Львівської обласної державної адміністрації.

Можливо, саме завдяки SID CITY світ отримає ще одного Ілона Маска, Стіва Джобса чи Джеффрі Безоса. Завжди наголошую на всебічному та активному розвитку молоді, особливо студентства. Переконаний, саме вони є рушійною силою та каталізатором багатьох процесів в Україні, тому нам варто вкладати кошти, час, ресурси у їх навчання, розвиток, ріст та формування громадянської думки та позиції, ― наголосив під час вітального слова голова ЛОДА Максим Козицький. ― Тут студенти матимуть можливість започаткувати власний стартап, це буде простір для розкриття їхнього потенціалу. Цінним є й те, що Науковий парк допоможе створити унікальну інноваційну екосистему регіону, залучити інноваційні організації та підприємства для співпраці. ЛОДА підтримує і надалі підтримуватиме освітні проєкти на Львівщині.

Заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко зазначив:

Від часу створення Tech StartUp School нам спільно вдалося організувати не одну Інноваційну весну, провести низку пітчингів. Сьогодні маємо нову можливість для співпраці з Львівською політехнікою, адже завжди те, що тут відбувається стає доленосними для міста. Думаю, що й надалі ми спільно створюватимемо унікальну інноваційну екосистему регіону. Цей Науковий парк сприятиме використанню наукового потенціалу зі сучасними технологіями, творитиме цікавий простір та умови для розвитку стартапів і залучення інноваційних організацій та підприємств для формування спільних виробничих майданчиків.

Наша компанія особливо цінує інновації, технологічну досконалість і персональний розвиток. Ми підтримуємо Політехніку дуже давно. Зараз маємо чудову нагоду, коли всі цінності зібрані разом. Цей Науковий парк ― це нові перспективи і можливості. Це має бути середовище, яке допомагатиме молодим науковцям, студентам. Не варто забувати й про те, який потужний науковий потенціал має Львівська політехніка. SID CITY допоможе привести ідеї, відкриття до реалізації. Ми будемо раді поділитися власним досвідом, принести наші методології, щоб  спільно реалізувати це, ― підкреслив голова корпорації «СофтСерв» Ярослав Любінець.

Президент Промислового підприємства «Гал-Кат» Юрій Доскіч наголосив, що підприємство, яке очолює, готове допомагати SID CITY в наукових  дослідженнях. Також він переконаний, що це можливість для створення нових робочих місць і запропонував стати прикладом у розвитку економіку Львівщини і країни.

Підтримку Науковому парку задекларували також засновник компанії з управлінням активами «Роял-Стандарт» Андрій Дрібнюк, директор Представництва Державної інноваційної фінансово-кредитної установи Львова Андрій Борис та голова Асоціації банків Львівщини Сергій Бойко.

учасники зустрічі на відкритті Наукового парку учасники зустрічі на відкритті Наукового парку учасники зустрічі на відкритті Наукового парку