Тарас Вервега: «SoftServe не просто допомагає, а творить екосистему благодійництва»

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Тарас Вервега з колегами

Допомагати може і повинен кожен, – у цьому переконаний член ради директорів SoftServe, голова Благодійного фонду «Відкриті очі» Тарас Вервега.

– Традиції благодійності дуже давні для нашого народу. І це виявляється навіть у простих речах, коли, наприклад, родина допомагає зібрати врожай, звести хату чи вистояти в якихось випробуваннях. Багато хто чомусь вважає, що бізнес існує в якомусь власному світі, відірваному від суспільства. Насправді це не так. Бізнес дуже залежний від суспільства, насамперед тому, що там працюють люди, які живуть у тому суспільстві, а також тому, що бізнес надає певні послуги для отримання прибутку і хоче жити й розвиватися в цьому соціумі. Тож, що краще живуть люди, то краще розвивається бізнес, – наголошує Тарас Вервега.

Саме за такими принципами працює SoftServe – провідна ІТ-компанія, що здійснює консалтинг і надає послуги у сфері цифрових технологій.

– Ми допомагаємо не лише щоб втілити свій альтруїзм і місію компанії, а й для того, щоб середовище довкола розвивалося. Зростаючи, SoftServe розширює і свою благодійну діяльність. Ми раді, що можемо щораз більше допомагати. Культивуємо благодійну діяльність за двома напрямами. Передовсім це допомога освітній соціальній галузі. Тут ми стараємося всіма можливими способами підтримувати школи, університети в багатьох містах, і серед них Львівську політехніку. А також компанія має Благодійний фонд «Відкриті очі», головою правління якого я є. Він орієнтований на допомогу медицині, дітям у складних ситуаціях і військовим, – розповідає мій співрозмовник.

Серед проєктів, які компанія реалізувала разом із Львівською політехнікою, створення навчальних програм, у яких працівники SoftServe беруть активну участь, зокрема викладаючи студентам і надаючи менторську підтримку. Також SoftServe працює над поліпшенням умов навчання студентів, які обрали напрям ІТ.

– Львівській політехніці ми допомагаємо комп’ютерною технікою, створюємо лабораторії IoT Lab, на базі яких в університеті впроваджують програми вивчення сучасних технологій, щорічно підтримуємо міжнародний молодіжний науковий форум Litteris et Artibus, що проводять у Політехніці, – додає Тарас Вервега.

У межах діяльності Благодійного фонду «Відкриті очі» теж було декілька спільних проєктів із Політехнікою.

– Тепер звершуємо великий проєкт зі створення середовища для ветеранської служби. Планували відкрити його в серпні, але через карантин це дещо затрималося. Сподіваємося, що найближчим часом ветеранська служба матиме власне приміщення. Це спеціально підготовлені місця для роботи людей з інвалідністю, для їхньої інтеграції в життя та навчання.

Цілями Благодійного фонду «Відкриті очі» є створення сприятливого й ефективного середовища, щоб кожен міг реалізувати своє бажання змінювати світ навколо себе на краще, поширювати добрі практики втілення ініціатив працівників, активно розвивати місцевості та створювати можливості й перспективи для тих верств суспільства, які цього потребують найбільше, а також впроваджувати інновації та сучасні рішення в різноманітні сфери життя громад.

В основі діяльності фонду є дві ключові засади. Перша – «Хороший проєкт має multiple-effect». Тобто проєкт може передбачати кілька невеликих заходів, які організовує команда проєкту, та результат матиме вплив не на одну особу, а на цільову групу людей і може бути примножений у майбутньому.

Друга засада діяльності фонду – «Дати людині вудку, а не рибу». Тобто допомагати людям розвиватися, створювати передумови для самостійного досягнення якісних і бажаних результатів замість одноразового придбання відповідних речей.

Наш Благодійний фонд реалізовує досить багато проєктів. Є декілька складових їхнього успішного виконання: кошти, люди, управління та імплементація проєкту. На всіх цих рівнях філософія полягає в тому, щоб були залучені наші працівники. Кожен, хто працює в SoftServe, може подати ідею на розгляд комітету фонду, пояснити основну потребу і стати керівником проєкту. З фонду виділяємо певні кошти та надаємо організаційну підтримку, проводимо додатковий збір грошей на сайті «Відкриті очі», і кожен працівник може обрати проєкт, який готовий підтримати, – пояснює голова Благодійного фонду «Відкриті очі».

До напрямів, які провадить SoftServe у межах соціальної відповідальності, належить також розвиток працівників та студентів.

– Маємо власний SoftServe університет, мета якого – підвищувати компетенції та кваліфікацію працівників. Це різноманітні програми, де здобувають знання різного рівня, починаючи з базових навичок для студентів чи потенційних працівників і закінчуючи програмами, на яких вчаться керівники середньої та вищої ланок нашої компанії. Так ми готуємо для себе лідерів різного рівня, а також даємо можливість студентам, які проходять у нас навчання, здобути нові знання і впевненіше вийти на ринок праці, влаштовуватися в різні компанії чи створювати власні стартапи. Ми завжди дуже раді допомагати, бо розуміємо, наскільки важливими є можливості для додаткового навчання і практики, – додає Тарас Вервега.

Цьогоріч компанія SoftServe надала приблизно 20 мільйонів гривень на допомогу медичним закладам у боротьбі з COVID. 10 мільйонів виділила компанія, а решту зібрали працівники. Це приклад того, як працює симбіоз і підхід залученості кожного.

– Гроші – лише частина успішності благодійного проєкту. Кінцевий проєкт має генерувати додану вартість із фінансів, ідей і талантів залучених людей, їхньої безкорисливої роботи, і в підсумку ми досягаємо значно кращого результату. До деяких проєктів залучаємо інші компанії. Так стараємося будувати екосистему, де використовуємо ресурси наших партнерів, які хочуть долучитися, щоб мати відчутний результат, – наголошує Тарас Вервега. – Одна з фундаментальних причин, чому благодійність у нашій країні сьогодні не на такому рівні, як за кордоном, полягає в тому, що в нас немає закону про благодійність, який би давав змогу компаніям скеровувати кошти, не сплачуючи додаткових податків. Також шкодять цьому величезні бюрократичні перепони. Буває, що робота вже давно завершена, а офіційні документи ще недооформлені. Однак, навіть попри це, я переконаний, що в Україні компаній, які готові допомагати і хотіли б щось робити, значно більше, ніж здається. Та не завжди в них є організаційні підходи, щоб ефективно це зробити. Наша компанія і наш фонд мають добрий досвід, платформу і методологію для реалізування таких проєктів.