Свою перемогу на Кубку Європи викладач Університету Оксана Залізко присвятила 200-річчю Політехніки

Прес-служба Львівської політехніки
Норвезька ходьба

Оксана Залізко не приховує власного віку: їй 60 років. Але може ще дати фору багатьом значно молодшим – не кожен здолає дистанцію з ходьби на 5 кілометрів за 30 хвилин!

Вона – випускниця Львівського державного інституту фізичної культури (нині університет), майстер спорту з лижних перегонів. Підготовкою до зимових занять влітку є імітація лижної ходьби з палицями. Здається, саме жителям Фінляндії першими спало на думку зробити ходьбу з палицями у всі пори року самостійним видом спорту.

Побувавши у цій країні 2002 року, Оксана Залізко побачила, як тут масово захоплюються південною ходьбою (або, як її ще називають, – норвезькою). Там взимку одразу прибирають сніг і лід, а люди на вулицях чимчикують з лижними палицями. Мимоволі хочеться пожартувати: «А лижі забули?».

Оксана Залізко тепер знана у Європі та світі як учасник і переможець багатьох престижних змагань з норвезької ходьби. Нещодавно виграла Кубок Європи, який проходив у Польщі. До речі, у цій країні найчастіше відбуваються подібні змагання. На останніх було понад 900 спортсменів. Свою перемогу Оксана Залізко присвятила 200-річчю Національного університету «Львівська політехніка».

Змагання з норвезької ходьби проходять у двох вікових категоріях – до і після 50 років. Наймолодшому учасникові змагань було 6 років, найстаршому – 86! Цим спортом захоплюються всі. Існує спеціальна методика норвезької ходи: це не просто руками розмахувати, має бути їхнє певне положення, амплітуда. На змаганнях судді пильно стежать за тим, щоб ходьба не переходила у біг.

Нині пані Оксана прагне залучити до занять норвезькою ходьбою якомога більше студентів і викладачів Університету і не тільки. У Стрийському парку вже провела республіканський Кубок Лева. Тепер планує другі такі змагання 27 листопада.

Норвезька ходьба, за її словами, – це вид спорту, який немає жодних протипоказань, допомагає суттєво зменшити навантаження на суглоби і хребет порівняно зі звичайними ходьбою чи бігом. Це також добра профілактика остеохондрозу.

Загалом старший викладач кафедри фізкультури Університету Оксана Залізко – людина різних спортивних уподобань. Не полишає звичні для неї лижі. Не так давно на змаганнях за Кубок світу здолала марафон – 63 кілометри. Чималих успіхів досягла й у змаганнях на байдарках. На кафедрі керує секцією зі спортивного орієнтування.

Норвезька ходьба лижні перегони Норвезька ходьба Оксана Залізко  на байдарках