Випускниця ІНЕМ Світлана Руда: «Кафедра маркетингу і логістики стала для мене “малою альма-матер”»

Анна Зіганшина, Центр комунікацій Львівської політехніки
Випускниця ІНЕМ Світлана Руда

Програми подвійних дипломів – це неабияка можливість набути якісні знання та новий досвід за кордоном. Студентка кафедри маркетингу і логістики Світлана Руда скористалася своїм шансом. Цього року дівчина завершила навчання у Львівській політехніці та Гірничо-металургійній академії імені Станіслава Сташиця у Кракові. Докладніше про шлях до успіху та плани на майбутнє юної випускниці читайте в нашому інтерв’ю.

– Що спонукало вас вступити саме до Львівської політехніки?

– У житті кожної людини настає момент, коли доводиться обирати майбутню професію. Хтось покладається в цьому на свою інтуїцію, життєвий досвід батьків або на рекомендації друзів. Чим керувалася в той час я? Шість років тому поняття «менеджмент» було для мене новим і незрозумілим. Вступаючи на менеджмент, я хотіла спробувати, дізнатися і відкрити для себе щось нове й цікаве. Чому саме Львівська політехніка? Напевне тому, що Національний університет «Львівська політехніка» впродовж останніх років незмінно перебуває серед лідерів у рейтингу закладів вищої освіти не лише в Україні, а й у цілому світі.

– Як минули перші роки навчання в університеті?

– Час пролетів неймовірно швидко. Це були цікаві роки, які дали багато знань та досвіду. Я не була з числа тих, хто жив університетом і брав активну участь у його житті. Проте завдяки Львівській політехніці набула багато навичок і здобула професійні знання в галузі менеджменту й логістики. Під керівництвом викладачів кафедри написала першу наукову статтю до збірника студентських праць, взяла участь у першій конференції, прийняла рішення про вступ до магістратури. Вміння зацікавити своїм предметом – величезний дар, яким володіють не всі, проте на моїй кафедрі таких викладачів багато.

– Які моменти студентського життя запам’яталися найбільше?

– Студентство – це, без перебільшення, найяскравіший період у житті кожної людини. Коли згадую роки навчання у Львівській політехніці, то найчастіше на думку спадають цікаві лекції, жваві дискусії на практичних заняттях, спілкування з викладачами в аудиторіях чи на екскурсіях. Найбільша заслуга в цьому викладачів кафедри, бо саме від їхнього високого рівня кваліфікації та педагогічного таланту залежить, чи зрозуміє студент не лише теорію, а й саму суть менеджменту.

– Чому ви вирішили паралельно навчатись у Польщі?

– Я справді вважаю, що це чудовий шанс для кожного студента. Дізнавшись про можливість здобути ступінь магістра за кордоном, а також про програму подвійних дипломів, я відразу поставила собі ціль і вирішила досягти її. Навчання в Гірничо-металургійній академії імені Станіслава Сташиця у Кракові безплатне, а можливостей дає дуже багато. Передусім це колосальний досвід, удосконалення польської мови, нові знання, подорожі, знайомства, шліфування професійних навичок, більші шанси стати найкращим кандидатом на вакантну посаду в перспективній компанії. До того ж за два роки навчання паралельно у двох університетах я змогла отримати відразу два дипломи. Цінність подвійного диплома полягає не тільки в набутті досвіду навчання в закордонному університеті та розширенні можливостей для професійної підготовки, а й у підвищенні свого рівня конкурентоспроможності під час працевлаштування в майбутньому.

– Світлано, розкажіть, будь ласка, про досвід навчання за програмою подвійних дипломів у Польщі.

– Навчання в Польщі – зовсім інший рівень. Це новий досвід, вміння та знання. Пам’ятаю, ніби це було сьогодні, свою першу лекцію в Польщі, наше здивування, безліч інформації і головний біль після першого дня в університеті. Спочатку було враження, що я знову на першому курсі. Був важкий графік. Проте дуже швидко все стало таким близьким і звичним. Уже за рік Краків перетворився на такий собі рідний Львів, а чотирнадцятий корпус став щоденним місцем зустрічі. Ми змінилися, здобули нові знання і професійні навички.

– Розкажіть про труднощі, з якими стикалися під час навчання у Польщі.

– Напевно, я нікого не здивую, якщо скажу, що найбільші труднощі – мовний бар’єр. Хоч як добре володієш польською мовою, однаково виникали й досі виникають ситуації, коли бракує слів, щоб усе пояснити. Я думала, що навчання в Польщі буде складним, але, незважаючи на мовний фактор, можна сміливо сказати, що здобуті базові знання в Політехніці допомогли успішно закінчити перший навчальний рік. Українська сторона зробила все, що від неї залежить, щоб ми комфортно почувалися в іноземному закладі.

– Яких можливостей ви набули завдяки програмі подвійних дипломів?

– Навчаючись за кордоном, я не тільки розширила свій світогляд, удосконалила знання польської мови, а й зав’язала багато нових знайомств, знайшла друзів, дістала можливість вільно подорожувати та пізнавати цей світ. Викладачі та й загалом академія дозволили нам вийти за звичні для нас рамки і поєднати наукову, дослідницьку та творчу діяльність. Це допомогло нам написати свою дипломну роботу й отримати диплом міжнародного зразка, який дає змогу працювати в будь-якій компанії у Польщі та за її межами. Ці два роки – цікавий, наповнений яскравими барвами період мого життя.

– Як ви святкували завершення навчання?

– Якщо говорити про завершення навчання у Львівській політехніці, то все було так, як я колись мріяла. У лютому 2020 року в нас була урочиста частина у стінах Львівської політехніки – мантія, конфедератка, наша група, мільйон фото і рідні та близькі поруч. Потім ми з моїми логістами продовжили святкування в одному із закладів Львова. У Польщі все було не так, бо знову карантин вніс свої корективи. Тут захист відбувається по-іншому – в кожного студента своя дата. Я захищалась у липні, а більшість моїх друзів будуть захищатися лише тепер. Але, незважаючи на це, завершення навчання у Кракові я відсвяткувала так, як і хотіла, – разом із коханим та друзями.

– Як склалася ваша кар’єра після випуску?

– Оскільки диплом я отримала лише декілька днів тому, то можу сказати, що ще перебуваю в пошуку роботи своєї мрії. А наразі працюю так, як і раніше, коли ще навчалася. Дуже тішить те, що я на практиці переконуюся, як важливо бути професійно обізнаним. Тепер я орендую квартиру в Кракові. На сьогодні розглядаю перспективу подальшого працевлаштування в Польщі з можливістю залишитися тут на певний період. Але згодом я планую повернутися додому і вже з великим багажем знань піднімати нашу економіку.

Світлана Руда Світлана Руда Світлана Руда Світлана Руда