Очільниця відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом Світлана Гладун про стратегію пошуку роботи

Анастасія Мозгова, тижневик «Аудиторія»
рукопотискання чоловіків

Основна мета навчання в університеті – самореалізація через успішне працевлаштування за обраним фахом. За даними статистики, 70% студентів замислюються про працевлаштування на третьому курсі. На четвертому або п’ятому половина з них таки зреалізовують задумане, щоправда, найчастіше обираючи роботу не за фахом. Як вдало знайти роботу за спеціальністю розповіла очільниця відділу працевлаштування та зв’язків з виробництвом Світлана Гладун.

Пошук має бути усвідомленим

Пошук роботи – це також робота. Країни ЄС приділяють багато уваги навичкам, які формуються і тренуються в процесі пошуку роботи, а тому забезпечують навіть спеціальні курси, тренінги. У Львівській політехніці читають курс «Ділова кар’єра», де, крім розгляду теоретичних питань, значну увагу приділяють самопрезентації на ринку праці, технології пошуку роботи, складанню резюме та іншим необхідним передумовам успішної кар’єри.

Не гайте часу

Йти працювати потрібно одразу після завершення навчання: якщо раніше вимоги до необхідних фахових знань і навичок оновлювалися значно повільніше й були актуальні 15–20 років, то нині цей термін скоротився до 3–5 років. Мало того, у сучасному динамічному світі знання потрібно постійно поповнювати й вдосконалювати. Якщо випускник нехтує часом і не шукає роботу за фахом одразу – він втрачає свою кваліфікацію.

Оцініть себе

Починати пошук праці необхідно з оцінювання своїх сильних і слабких сторін. Кожен випускник має чітко знати, що він уміє як фахівець – йдеться про професійні навички – hard skills. Щоб визначити їх, треба звернути увагу на фахові дисципліни, курсові проекти, лабораторні і дипломні роботи, виконані під час навчання – у кожній із них було зазначено мету, і саме від цього потрібно відштовхуватися. Особливо цінні нині є і soft skills – критичне мислення, креативність, уміння працювати в команді, комунікабельність, неконфліктність тощо.

Визначіться з бажаннями

Проведіть аудит власних життєвих цілей та бажань, визначіть напрям професійного руху і зрозумійте, що саме шукаєте. Для цього чітко окресліть вимоги до майбутньої роботи, і порівняйте очікування зі своїми навичками й досвідом.

Будьте активні

Пошук роботи буває пасивний і активний. В умовах конкурентного середовища розміщення резюме й очікування є не зовсім ефективним. Активний пошук роботи зводиться до постійного моніторингу ринку праці і вакансій, відвідин спеціалізованих заходів. До слова, відділ працевлаштування та зв’язків з виробництвом публікує всі наявні оголошення про стажування, практику і роботу для студентів, які пропонують різні компанії та фірми, також і закордонні, каталоги із ярмарків кар’єри, де є вакансії і вимоги до претендентів. Для ознайомлення на сайті Політехніки виберіть розділ «Студенту» => «Відділ працевлаштування та зв’язків з виробництвом» => «Пропозиції роботи і кар’єри».

Складіть резюме

Мета резюме – виділитися з потоку конкурентів і отримати запрошення на співбесіду. Основні пункти: контакти, освіта, навички, досвід. Не намагайтеся створити ідеальний образ і не вигадуйте: пам’ятайте, про кожен пункт вашого резюме можуть попросити розповісти докладніше, щоб перевірити достовірність указаного. Також рекомендуємо писати резюме відповідно до вимог конкретної посади, на яку подаєтеся.

Напишіть супровідний і мотиваційний листи

Часто студенти їх ототожнюють. Супровідний лист – спосіб привернути увагу до вашого резюме: у ньому повідомляють про надсилання останнього, зазначають, звідки дізналися про вакансію. Мотиваційний лист може бути додатком до резюме або ж виконувати його функції. У такому листі автор аргументує, чому він – найкращий кандидат на вакансію. Мотиваційний лист важливий для осіб без досвіду роботи, адже у ньому можна розповісти про стажування, особливості проходження практики, підробітки не за фахом, громадську діяльність тощо.

Готуйтеся до співбесіди

Перегляньте веб-сторінки компанії і компаній-конкурентів, дізнайтеся про дрес-код, проаналізуйте свій досвід і заготуйте життєві приклади, що підтверджують ваші знання, ділові та особисті якості, і, найважливіше, будьте впевнені в собі.

Шукайте офіційну роботу

Офіційне працевлаштування дає всі передбачені законодавством соціальні гарантії, наприклад, право на оплачуваний лікарняний, відпустку тощо. Також це задокументовані обов’язки та права працівника. Шахрайства на ринку праці є чимало. Стажування обов’язково має бути обумовлене письмовою угодою, де прописано всі умови праці, і вказано оплату чи її відсутність.

Міф «Без досвіду не беруть»

По-перше, під час навчання кожен студент проходить практику – якщо до цього підійти відповідально, то можна знайти таке місце практикування, яке дало б змогу отримати реальний досвід. По-друге, нині в Україні кадровий голод, на противагу нестачі вакансій ще кілька років тому. По-третє, сучасні працедавці надають перевагу тому, у кому бачать потенціал – вони готові навчити, адаптувати і розвинути його, адже тоді отримують відданого працівника – варто лише бути відповідальним, прагнути прийняти ці знання і результативно їх застосовувати.