Судовий процес та Андріївські вечорниці: вистава студентів Політехніки розкриває багатство української народної культури

Христина Марціняк, 2-й курс, ЖЗМК
Фото з фестивалю

16 травня в актовій залі 1-го корпусу Львівської політехніки студенти ІКНІ, ІАДУ, ІАРД та ІТРЕ занурили гостей «Весни Політехніки» у справжнісінький судовий процес, Андріївські вечорниці та показали багатство нашої культури.

Вистава, яку поставили студенти за мотивами роману «Маруся Чурай», є яскравим прикладом того, як важливо не забувати про українську спадщину. Адже українське надбання як ніколи актуальне. Саме зараз слушний час відчути багатство і різноманіття культурного досвіду нашої держави, оскільки знання й розуміння своєї історії допоможе українцям зберегти свою ідентичність, розвинути патріотичні почуття та виробити почуття гордості за свою країну.

Сценка, яку показали студенти, поєднала в собі класичну історію, українські традиції зі сучасними елементами та неповторну, багату українську музичну спадщину. Актори майстерно передали характери героїв роману, їхні внутрішні конфлікти, почуття, створивши для глядачів живі й загадкові образи. Події на сцені жваво змінювались, а з ними й декорації. Глядачі за годину змогли відвідати судову залу, народну українську хату з невеликими вікнами, традиційно різьбленими рамами й стінами з унікальним рослинним розписом. На сцені навіть красувався один із символів Андріївських вечорниць – стіл, прикрашений скатертиною з червоним орнаментом, із вазою з квітами, що здавна символізують красу й свіжість, свічками в розписаних свічниках, що додали теплої святкової атмосфери, й національними стравами. Крім того, святковості додали співи з танцями. Глядачі завдяки живому музичному супроводу ще більше занурювались у виняткові традиції нашої країни. Пронизлива народна пісня створила неперевершену ауру.

Яромир Янків, студент ІКНІ, який грав роль прокурора судового засідання, зауважив, що складним для нього виявилося те, що крім участі у виставі він ще й був куратором-організатором. Підготовка до вистави тривала менш як місяць. На думку Яромира, акторам чудово вдалося передати загальну суть постановки – суд над Марусею Чурай після вбивства Гриця на вечорницях.

Соломія Діковець, студентка першого курсу спеціальності «будівництво та цивільна інженерія», поділилася своїми враженнями від вистави:

«Вистава дуже класна насправді. Мене вразила сцена з вікном, театр тіней. Чудова ідея загалом суду, спогади. Ці два моменти мені найбільше сподобались».

Дівчина розповіла, що теж братиме участь у «Весні Політехніці» й буде звукорежисером на виставі від ІБІС, ІЕСК, ІППО, ІГДГ.

Вистава за мотивами роману «Маруся Чурай», яку представили студенти ІКНІ, ІАДУ, ІАРД та ІТРЕ, перенесла присутніх у світ української культури, романтики й загадковості, адже до останньої хвилини всіх турбувало найголовніше: хто ж убив Гриця?..

Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю Фото з фестивалю