Стипендіатка Президента України Світлана Коваль: «Належу до людей, які люблять вчитися, а науку вважають своїм покликанням»

Карина Бовсуновська, студентка другого року магістратури кафедри ЖЗМК
Світлана Коваль

Серед стипендіатів Президента України на перший семестр цього навчального року – магістрантка Інституту економіки і менеджменту (група МЕМ-21) Світлана Коваль. Дівчина розповіла про те, як здобула стипендію, поділилася думками, що потрібно для того, щоб стати стипендіатом, а також розкрила особливості свого навчання в нашому університеті.

– Я навчаюся в ІНЕМ за спеціальністю «менеджмент (освітньо-наукова програма)». Також паралельно вчусь у Польщі за програмою подвійних дипломів. А ще працюю в нашому університеті старшою лаборанткою кафедри менеджменту організацій. І маю плани вступити до аспірантури.

– А в чому полягає ваша спеціальність?

– Це робота, пов’язана з управлінням організаціями. Вона зводиться до вивчення таких аспектів, як управління компаніями, корпораціями, вивчення їхніх внутрішніх особливостей.

– Як вам вдалося здобути президентську стипендію? До речі, чи вона велика?

– Розмір цієї стипендії – 4400 гривень. Здобути її можна за умови, що ти маєш усі відмінні оцінки від початку навчання. У моєму випадку – від вступу до магістратури. Також треба мати публікації статей, перемагати у студентських наукових конкурсах тощо. Я маю п’ять фахових статей, понад п’ятнадцять разів брала участь у міжнародних та українських конференціях і конкурсах – як університетських, так і всеукраїнських. Мій рейтинговий бал становить 98,55.

– На початку ви вже сказали, що вступатимете до аспірантури. Тобто плануєте бути в науці?

– Я планую вступати до аспірантури і все-таки також працювати в галузі менеджменту. Ще маю бажання викладати, думаю, саме статистику, адже мені подобаються цифри, люблю математику. Планую викладати у Політехніці.

– Які маєте враження від навчання у Політехніці?

– Усе залежить від того, чи людина хоче навчатися. Наприклад, я належу до людей, які люблять вчитися, а науку вважають своїм покликанням. Тому мені подобається така зайнятість. На зацікавлення тим, щоб у майбутньому викладати, мене надихнули самі студенти. Також маю приклад своїх викладачів, особливо Ігоря Кулиняка й Галини Рачинської, які мене завжди підтримують і допомагають, особливо в тому, щоб я здобула президентську стипендію.

Також хочу розповісти про програму подвійних дипломів, яка діє у Політехніці. Завдяки їй я паралельно навчаюся в Гірничо-металургійній академії ім. Станіслава Сташиця, що в Кракові. Вчуся там так само на бюджетній формі, як і у Львівській політехніці. Зараз навчання у Польщі триває дистанційно.

Зважаючи на те, що планую бути викладачкою, можу порівняти, як викладають в Україні та в Польщі. Скажу, що моя освітня програма максимально схожа з українською. Єдине, що мене здивувало, – те, що курс статистики у польському університеті є аж на магістратурі, тимчасом як в Україні студенти вивчають її на другому курсі бакалаврату. Теж вразило те, що там дуже прості завдання, тобто складність української і польської програм різна.

– Що хочете побажати студентам-першокурсникам, які нещодавно розпочали навчання?

– Можу дати пораду не ігнорувати написання статей. У майбутньому вас чекатиме дипломна робота, для якої належить мати публікації, тому вам треба їх писати. І варто це починати вже з першого курсу. Я ж загорілася таким аж на третьому. Так, я маю багато статей, але їх довелося готувати за досить короткий час, і це дуже велике навантаження. Тому краще вже на самому початку брати участь у конференціях, щоб потім було набагато легше.

Світлана Коваль Світлана Коваль