Студенти Університету відвідали Lviv Open Lab у межах європейських паблік-турів проєкту EUSTS

Кафедра політології та міжнародних відносин Львівської політехніки
Фото з відвідин Lviv Open Lab

5 жовтня 2023 року студенти Національного університету «Львівська політехніка» відвідали Lviv Open Lab – простір інноваційної освіти у Львові–  в межах європейських паблік-турів проєкту EUSTS. Lviv Open Lab є сучасним коворкінгом для молоді й частиною мережі молодіжних просторів ТВОРИ, який функціонує з 2020 року. Його головною метою є популяризація науки, технологій та STEAM-освіти для підлітків та молоді, створення можливостей для їхнього розвитку й обміну прогресивними ідеями. Коворкінг співпрацює та має підтримку цілої низки країн ЄС, сприяє популяризації української молодіжної науки в європейському освітньому та науковому просторі.

Під час екскурсії студенти Львівської політехніки дізнались про флагманську ініціативу простору – науковий фестиваль Open Lab (OL), який щорічно відбувається у Львові. Показово, що у 2021 році він став першим такого роду заходом популяризації науки у нашому місті, який об’єднав понад 2700 відвідувачів – головно молодь і сім’ї з дітьми. Місією фестивалю є виведення науки із закритих просторів лабораторій та кабінетів на широкий загал, створення платформи – місця зустрічі наукового й повсякденного, надати поштовх для розвитку науки у доступній та зрозумілій для кожної людини формі. Отож, OL – це, по-перше, науковий фестиваль, який поєднує практику і теорію у форматі edutainment, застосовуючи методи навчання з елементами гри; по-друге, це платформа для популяризаторів науки; по-третє, простір, де наука доступна та видима у звичайних речах.

Зацікавленість серед студентів викликав проєкт «Амбасадорки та амбасадори науки», який також провадить Lviv Open Lab разом із мережею молодіжних просторів ТВОРИ в рамках проєкту «Трамплін до рівності», Фондом народонаселення ООН в Україні – UNFPA Ukraine у партнерстві з Офісом віцепрем’єрки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні. Експерти проєкту ставлять за мету: розвіяти міфи про те, що справжніми науковцями можуть бути виключно чоловіки, тому увагу акцентували на гендерно чутливій популяризації науки; спростувати поширене твердження, що наука є вкрай нудною справою; довести важливість «прокачки» софт-скілів під час демонстрації власних наукових доробків.

Не менше зацікавлення у студентів – учасників проєкту EUSTS – викликав науковий інтенсив для молоді Octoscience, назва котрого походить від поєднання слів octopus (восьминіг) та science (наука). Тут молодь знайомиться з вісьмома напрямами науки, як-от: хімія та екологія; біотехнології та біологія; інженерія та фізика; 3D-моделювання та VR. На кожному з етапів інтенсиву слухачів супроводжують ментори та діляться власним науковим досвідом, пояснюють, як віднайти себе в науці й полегшити майбутнє навчання в університеті за згаданими спеціальностями. Також Octoscience передбачає численні відкриті зустрічі у неформальній обстановці, де учасники дізнаються про професійний науковий шлях своїх менторів. Проєкт підтримує Фонд місцевого співробітництва Посольства Фінляндії в Україні.

Чимало корисної інформації студенти дізналися й про можливості від міжнародного проєкту «Клуб молодого винахідника». Кілька років тому Lviv Open Lab та Центр науки Тернополя розпочали співпрацю з польськими партнерами – Центром науки Коперника та Фундацією «Школа з класом», щоб започаткувати створення схожих клубів в Україні. Ідея «Клубу молодого винахідника» полягає в організації освітніх позакласних зустрічей, де діти й підлітки разом пізнають світ науки через особисту участь, самостійний досвід та експерименти. У Польщі та за кордоном загалом вже функціонує кілька сотень таких клубів. Тепер можливість заснувати свій клуб з’явилась і в українських вчителів, громадських активістів у галузі освіти, батьків та всіх, хто цікавиться інноваціями в навчанні.

Окрім цього, студенти ознайомилися з проєктом «Наука вражає», який передбачає комплекс заходів у сфері інноваційної освіти і практичних наук, а саме природничих і технологічних професій з використанням новітніх підходів задля повноцінної реалізації наукового потенціалу дітей та молоді. Цей проєкт реалізовують спільно з UNICEF.

Lviv Open Lab – простір, який формує молодіжну наукову політику на кшталт європейського та міжнародного рівня. Так, у 2021 році Lviv Open Lab став переможцем конкурс у«Відкриті двері» від громадської організації «Доступно. UA» у категорії «Публічні простори». Проєкт «Клуб молодого винахідника», реалізований Lviv Open Lab разом із Центром науки Коперника у Польщі отримав нагороду європейської мережі наукових центрів Ecsite Awards 2021, а науковий фестиваль OL увійшов у список кращих практик 2021 Inspire Awards від ініціативи UNICEF «Міста, дружні до дітей та молоді».

Захід проведено в рамках проєкту «Європейські студії для технічних спеціальностей в Національному університеті «Львівська політехніка» (EUSTS) за підтримки програми ЄС Еразмус+ напряму Жан Моне з ініціативи доцентів кафедри політології та міжнародних відносин Олега Цебенка та Олі Івасечко. Також до організації долучилися директорка Інституту гуманітарних і соціальних наук Ярина Турчин, доцентки кафедри ПМВ Ірина Сухорольська та Олена Лукачук, завідувач кафедри соціальних комунікацій та інформаційної діяльності Олександр Марковець, доцентка кафедри СКІД Наталія Вовк і доцентка кафедри електромехатроніки та комп’ютеризованих електромеханічних систем Лідія Каша. Загалом участь у заході взяло 42 особи, з яких 38 студентів та 4 викладачі Львівської політехніки.

Команда проєкту висловлює вдячність представникам Lviv Open Lab за цікаву та корисну екскурсію, вагомий внесок у розвиток молодіжного освітньо-наукового простору – Анастасії Мартинюк, керівниці молодіжного простору Lviv Open Lab, та Олені Малець, проєктній менеджерці молодіжного простору Lviv Open Lab, а також усім учасникам цього івенту.

З докладнішою інформацією про EUSTS можна ознайомитися на сайті проєкту в межах Порталу Львівської політехніки.

Фото з відвідин Lviv Open Lab Фото з відвідин Lviv Open Lab Фото з відвідин Lviv Open Lab Фото з відвідин Lviv Open Lab Фото з відвідин Lviv Open Lab Фото з відвідин Lviv Open Lab Фото з відвідин Lviv Open Lab Фото з відвідин Lviv Open Lab