Студенти та викладачі Національного університету «Львівська політехніка» про навчання на карантині

Юлія Ареф’єва, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Учасники опитування

Юрій Залізняк, кандидат філологічних наук

Карантин – не перешкода щоби вчити й вчитися. Навчання під час карантину майже нічим не відрізняється від навчання за звичних обставин. Майже. Бо предмет навчання не змінився. А якщо студенти та викладачі перебувають у доброму здоров’ї та мають вдосталь технічних засобів для комунікації, то в чому проблема? На логістику часу та зусиль витрачати майже не треба – навіть на першу пару о 8:30 можна спокійно встигнути: встав, привів себе до ладу, увімкнув екран і вперед! Так навіть можна більше встигнути. Лише б не було проблем з самоорганізацією. Тут я більше пишу про погляд з боку викладача. Для повноцінного викладання не так багато ніби потрібно: свій власний куток, якісний інтернет, персональний комп’ютер, гарнітура та відповідне знання предмету з належними техніками його викладання.

Ростислав Бережницький, студент Національного університету «Львівська політехніка»

Карантин, однозначно, вніс свої корективи в навчальний процес. Почалося дистанційне навчання. І багато хто із студентів почав думати, що навчання буде легшим і простішим, але як показав досвід, заняття в університеті оффлайн набагато ефективніші і пізнавальні. В дистанційному навчанні (якщо ти, звісно, не на заочній формі навчання) є плюси, але, все ж, мінуси переважають. Перший, і основний, це часті проблеми з Інтернетом. Бо не у всіх студентів буває хороший Інтернет, а , іноді, навіть, у викладачів і це явно заважає навчанню. Бо починаєш думати, не про знання, які отримаєш на парі, а про те, як покращити свій Інтернет, тощо. Плюс навчання дистанційного, напевно, тільки в тому, що менше запізнюєшся на пари. Бо при очній формі, доволі часто трапляється таке, що запізнюєшся на пари, бо потрібно добиратися з одного кінця міста в інший.

Безперечно, карантин вплинув на все. І на навчальний процес чи не найбільше. Але це не означає, що потрібно опускати руки і впадати у відчай. Сподіваюсь, що карантин скоро закінчиться і все стабілізується...

Мар’яна Кіца, кандидат наук із соціальних комунікацій

Дистанційне навчання має як переваги, так і недоліки. Щодо недоліків – це відсутність «живого спілкування», неможливість обміну емоціями. На жаль, іноді навіть бувало складно переконати студентів ввімкнути камеру, щоб бачити їхні очі та хоч якусь реакцію. Також зазначу, що дистанційне навчання передбачає значно більших затрат сили, енергії та часу, а також наявність специфічних навичок. Для онлайн лекцій потрібно подавати більше графічного матеріалу, урізноманітнювати теорію цікавими картинками, відео тощо. Також, за моїми спостереженнями, студенти полюбляють, коли на онлайн лекції їм демонструють презентації. Відповідно підготовка цікавої та інформативної презентації на понад півтори години займає багато часу.

Проте дистанційне навчання має і ряд переваг. Зокрема, це зручність. Через можливість долучитись до пари з будь-якого місця перебування, на онлайн заняттях мали можливість бути присутніми усі студенти, навіть ті, хто працює. Крім того, дистанційне навчання дало змогу запрошувати на пари гостей – відомих журналістів, а також наших випускників, які вже встигли досягнути успіхів у професійній сфері. Такі зустрічі – це додаткова мотивація для наших студентів.

Марія Брильовска, студентка Національного університету «Львівська політехніка»

Для мене дистанційне навчання – це в першу чергу зручність, доступність і сучасність. Саме завдяки онлайн варіанту навчання я можу знаходитись будь де і при тому отримувати освіту але також є мінуси, головний з яких – це якість Інтернету, звук, картинка. Також не всі викладачі були готові до таких змін і були дещо розгублені але цей період швидко закінчився і вони адаптувались.

Я дотримуюсь позиції, що якщо не можеш змінити ситуацію, то потрібно змінити своє ставлення до неї, позитивно дивитись на зміни (якщо вони не є негативними) і намагатись виховувати в собі гнучкість, бо саме ця риса характеру дозволяє адаптуватись до будь-яких обставин і досягати позитивних результатів.

Хочу побажати тим, хто негативно ставиться до навчання у онлайн варіанті, набратись терпіння і сприймати це як один з корисних етапів життя, який може принести неочікувані приємні результати.