«Канікули? Ні, не чули»: студенти програми «Інтернет речей» у Львівській політехніці були учасниками Зимової школи

Програма «Інтернет речей» у Львівській політехніці
на занятті

Узимку, як і у всіх студентів Львівської політехніки, у першо- та другокурсників програми «Інтернет речей» тривають канікули. Але той, хто не хоче такої перерви, має нагоду поглибити знання із конкретного напрямку, відвідавши Зимову школу.

Цьогоріч її провели вдруге. Першокурсники детально вивчали мову програмування Java. Формат занять – максимально наближений до формату воркшопу. Нудні лекції замінили практичними демонстраціями, коли студенти програмують на своїх ноутбуках за викладачем. Під час навчання студенти навіть захищають обов’язкові лабораторні, що значно полегшує їм життя під час сесії.

– Я відмовився від перекличок: на заняття приходять ті, кому це цікаво і потрібно. Родзинкою цієї зимової школи є залучення ІТ-фахівців у ролі менторів, частина з яких долучалась в онлайн-режимі для консультування студентів та приймання лабораторних завдань. Процес здавання лабораторних був організований так, щоб кожен день студент мав свій часовий проміжок і спілкувався кожен раз із іншим ментором. Це дає змогу розвинути комунікаційні навики, які надзвичайно необхідні в ІТ-галузі, – каже Зеновій Верес, директор освітнього напряму Львівського ІТ кластеру, к.т.н., асистент кафедри комп’ютеризованих систем автоматики Національного університету «Львівська політехніка», Senior Solution Architect, @SoftServe, ініціатор проведення Зимової школи.

Вперше формат безперервного вивчення одного предмету впродовж двох тижнів спробували в 2016 році, провівши Літню школу з мови програмування Java для 30 студентів. Слід зазначити, що шестеро студентів, які прийшли на літню школу у 2017-му, вже працюють у SoftServe. В 2018 році замість Літної школи провели Зимову, перед початком семестру, участь у якій взяло 65 студентів.

– З одного боку це було вимушене перенесення, оскільки були довгі незаплановані канікули взимку. Проте така зміна отримала позитивні відгуки серед студентів, оскільки дала змогу сконцентрувати всі зусилля на вивченні одного предмету», – продовжує Зеновій Верес.

Цього року першокурсників стало ще більше – 108 абітурієнтів обрали програму «Інтернет речей» під час вступної кампанії. Очевидно, що провести Зимову школу для такої кількості студентів самостійно неможливо. Тож цього року провести Зимову школу вдалось завдяки 10 менторам із львівських ІТ-компаній. Всі вони з власної волі погодилися попрацювати зі студентами і сумарно провели 62 години консультацій для студентів упродовж двох тижнів і ще 10 воркшопів. Також величезна подяка SoftServeі Tech StartUp School, що надали приміщення.

Повний текст матеріалу – на сайті програми «Інтернет речей»

на занятті на занятті на занятті