«Що робитимете на Форумі видавців?»: студенти Львівської політехніки діляться планами

Наталя Яценко, тижневик «Аудиторія»
Герб Львівської політехніки

Перукар Кортні Холмс, що живе в одному невеликому американському містечку штату Айова, знайшов свій спосіб, як заохотити дітей читати: допоки Кортні робить дитині круту стрижку, дитина читає йому вголос якусь історію або уривок із книги. Охочих поєднати приємне з корисним виявилось багато…

22-й Форум видавців у Львові, цьогорічною темою якого є «Культура vs Пропаганда», стрижки для дітей не робитиме, але й без них має безліч «гачків», які спроможні зачепити й повести у глибини книжкових вод як малечу, молодь, так і старше покоління. Мовою цифр: буде 1225 заходів. «Торік було 1000 і ми думали, що вже більше бути не може, але виявляється, що може, – розповіла перед Форумом телеканалу «Еспресо.TV» президент Олександра Коваль. – Не кажіть, що ліпше менше, але краще, бо в тому, що їх багато, є свої переваги. Акції будуть дуже різні, різної якості. Є для дуже великих аудиторій, а є й нішові, дуже маленькі. Мені це подобається, бо означає, що не буде в Україні людини, яка не знайде чогось цікавого для себе на Форумі. Просто треба прийти».

Все-таки, хоч і нема такої статистики, більшість іде на Форум видавців насамперед, щоб купити книжку – ту, до якої приглядалось упродовж тривалого часу, і ту, яку викладуть на прилавок тільки-тільки з видавничої «печі», інколи – випадково, бо сподобалась анотація, автор, до котрого стояла довга черга за автографом… І це навіть дуже незле, всупереч тому, що Україна, згідно з дослідженнями чеського лінгвіста Якуба Маріана, за показником книговидання посідає одне з останніх місць у Європі (найпродуктивнішою є Великобританія): щороку у нас з’являється лише 470 нових найменувань на мільйон жителів.

Тарас Партика, студент другого курсу Інституту хімії та хімічних технологій:
«Шукатиму твори Камю українською»

Торік придбав книжки з органічної й неорганічної хімії, а також нарешті знайшов український переклад Маріо П’юзо «Хресний батько». Сподобалось, що увечері біля Палацу виступали різні фолкгрупи, мені як музиканту – граю на гітарі й співаю – було цікаво їх послухати. Сподіваюсь, що і цього року на Форумі буде великий вибір книжок з моєї спеціальності і вони будуть дешевші, ніж у магазинах. Шукатиму твори Камю українською, а також книги Андрія Любка, Ліни Костенко, Любка Дереша.

Олександр Николяк, студент четвертого курсу Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій:
«Цікавлюся сучасними українськими письменниками»

Від друзів чув, що на Форумі видавців можна придбати багато хорошої й корисної спеціальної літератури, тому цього року я подумав: якщо у Львові є такий захід і про нього стільки хороших відгуків, то треба знайти можливість відвідати його. Мене цікавить художня література. Раніше читав в основному зарубіжних авторів, тепер зацікавився сучасними українськими письменниками.

Вікторія Косточка, студентка другого курсу Інституту архітектури:
«Піду на презентацію книги»

Торік я приїхала навчатись у Львівську політехніку з Полтави, дізналась про Форум видавців (чогось подібного в моєму рідному місті нема), однак піти на нього не вдалося. Цього року натрапила в інтернеті на інформацію, що Ольга Фреймут, яка подобається мені як жінка і особистість, буде на Форумі презентувати книгу, і зацікавилась. Тому піду і візьму зі собою друзів. Викладачі нам теж рекомендують відвідати Форум видавців і пошукати там книжки з дизайну, адже є можливість знайти рідкісне видання і придбати його.

Тарас Партика Вікторія Косточка Олександр Николяк