Студенти-першокурсники побували на екскурсії в Музеї історії електрифікації Львівщини

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з екскурсії

Студенти групи ЕЕ-15 Інституту енергетики та систем керування з викладачем Лілією Харчук у жовтні відвідали Музей історії електрифікації Львівщини – місце, де цінні експонати можна й треба торкатися руками, брати в руки, розглядати й навіть перевіряти їхню справність. Разом з екскурсоводом Андрієм Бомчиком студенти здійснили короткий екскурс історією електрифікації Львівщини.

Першокурсники довідалися, що вперше про електрику львів’яни дізналися далекого 1894 року, коли запустили електричний трамвай; почули цікаву розповідь про те, що перші електричні вуличні ліхтарі, опори яких сягали аж 20 метрів заввишки, замерехтіли у Львові восени 1900 року на площі біля Оперного театру, про те, що Львівська опера стала першою будівлею, в якій у Львові спалахнуло світло. Окрім цього, електроенергію використовували для вентиляції театру та обертання сцени. Водночас з активною електрифікацією міста зростала й кількість охочих провести світло до власного помешкання. Отож, з підключенням до електромережі встановлювалися й лічильники, за оренду яких споживач зазвичай сплачував від 0.5 до 5 австро-угорських корон залежно від параметрів лічильника. Цікаво, що однією з перших до електромережі доєдналася міська клінічна лікарня, що на теперішній вулиці Пекарській, оскільки електрифікували на той час не лише приватні помешкання, а й побутові приміщення та офіси.

Студенти на власні очі побачили план прокладання кабельних ліній міста Львова 1908 року, який чудом вцілів і зберігся до наших днів лише через те, що належав до секретних документів часів Радянського Союзу. У музеї представлено неймовірно велику кількість раритетних предметів: оригінали довоєнних лічильників, запобіжників, різноманітних схем і карт тощо.

Інтерактивні експонати також не залишилися без уваги і цікавости студентів: мінітрамвай, копія вуличної дугової лампи, яка освітлювала дорогу львівʼянам від 1909 року, макет шахти, лабораторія Тесли, де за допомогою котушки Тесли можна безпровідниково засвітити лампи.

Інтерактивний музей електрифікації Львівщини – цікаве місце, бо саме тут розповідають про дива, які завдяки талановитим винахідникам стали доступними для людства.

Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії