Студенти Національного університету харчових технологій опановували біоінженерію у Львівській політехніці

Національний університет харчових технологій
Фасад головного корпусу Львівської політехніки

Упродовж осіннього семестру 2022–2023 навчальний рік студенти Національного університету харчових технологій (група БТ-4-1) Ростислав Коваль та Анна Воробей опановували вибіркову освітню компоненту «Біоінженерія (клітинна, генетична)» обсягом 5 кредитів ЄКТС на базі кафедри технології біологічно активних сполук, фармації та біотехнології Інституту хімії та хімічних технологій Національного університету «Львівська політехніка». Таку можливість здобувачі отримали в рамках реалізації програми академічної мобільності в межах угоди про співпрацю щодо реалізації програм внутрішньої академічної мобільності між університетом харчових технологій та Львівською політехнікою.

Здобувачам було дуже цікаво вивчати предмет на базі іншого університету, відчути на собі методи викладання та систему оцінювання, яка дещо відрізняється від системи оцінювання в НУХТ. Лекторка дисципліни Романа Петріна з розумінням ставилася до студентів, які спочатку не могли знайти себе у новій атмосфері та освітній програмі. Незважаючи на певні технічні труднощі, що виникли на початку семестру й тягнулися до його середини, викладачка завжди знаходила час, щоб вислухати здобувачів чи прийняти їхні роботи.

Найбільш цікавою і водночас найбільш незвичною частиною курсу київські біотехнологи вважають задачі, які вимагали від них задіяння не лише здобутих знань, а й логіки, а в деяких випадках навіть… фантазії! Також їм сподобався «менталітет» Львівської політехніки, у якій ніхто не давить дедлайнами, а до останнього дає змогу студентам реабілітуватися у разі невдачі. Це, на думку киян, ріднить львівський виш із Національним університетом харчових технологій, де викладачі завжди йдуть назустріч студентам і дозволяють доздавати пропущені теми. Проте для них, що звикли отримувати більшість балів упродовж семестру, а не на екзамені, як це й відбувалось у рамках зазначеної дисципліни, було дуже важливо успішно скласти іспит, що студенти НУХТ впевнено зробили, склавши обидва його етапи – письмову й усну компоненти.

Незважаючи на всі технічні проблеми, досвід вивчення дисципліни на базі іншого закладу вищої освіти став дуже цікавим і захоплюючим, тому Ростислав та Анна дуже рекомендують іншим ентузіастам Національного університету харчових технологій долучатися до програми академічної мобільності, що неабияк розширить їхні уявлення про біотехнологію та біоінженерію.