Студенти Львівської політехніки розробили програму розпізнавання живого обличчя: як це працює

За матеріалами «5 каналу»
Розробники програми розпізнавання живого обличчя

Студенти кафедри систем штучного інтелекту Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій Львівської політехніки створили програму, що відрізняє живу людину від підставленої світлини. Винахід можна використовувати в системах безпеки, для ідентифікації особи. Створювати програму молодим айтішникам допомагали викладачі, обладнання надала американська компанія.

Студент IV курсу Дмитро Петров демонструє програму, яку він розробив разом із п’ятьма своїми одногрупниками. Достатньо потрапити в об’єктив маленької камери – і за кілька секунд вона відрізнить живу людину від фото чи відеозображення.

– Тобто тепер, замість того, щоб мати з собою картку, свайпати і проходити через термінал, достатньо підійти і показати своє обличчя. Воно бере зображення, дивиться, чи це зображення є в нас, якщо знаємо, хто це, ми даємо доступ, якщо ні – ми не даємо доступ, – розповів Дмитро Петров.

Якщо програма не розпізнала людину, то на екрані з’явиться сповіщення про помилку чи спробу несанкціонованого входу. Таку розробку студентів можна використовувати в системах безпеки офісних центрів чи банків та замість карткового доступу в приміщення.

– Захист ми робили для того, щоб людина не могла пройти в офіс за фотографією іншої людини, яка є в базі. Тобто вона, наприклад, взяла телефон, показала іншу людину, і її просто не допустять, бо це зображення на телефоні, а не сама людина, – зазначила студентка Софія Міхняк.

Унікальний IT-проєкт є курсовою роботою. Над ним молоді програмісти працювали трохи більш ніж півроку. Через карантин роботу виконували дистанційно.

– Основна складність – це натренувати нейронну мережу. Щоб вона розпізнавала, чи людина на фотографії, чи вона вживу стоїть перед камерою, – розповіла Софія Міхняк.

Допомагали молодим винахідникам представники американської IT-компанії GlobalLogic. Для роботи надали своє обладнання.

– Частину обладнання, яке ми надаємо, вони не можуть купити. Його немає на ринку. Це прототипи, створені іншими компаніями, які з’являться на ринку через рік, через певний час. А ми як велика компанія, міжнародна корпорація, можемо для себе придбати і можемо надати можливість користування для студентів, які хочуть навчатися, – наголосив молодший віцепрезидент IT-компанії Ігор Костів.

В Університеті радіють, що успішних розробок у них вдосталь.

– Окрім того, був ще проєкт, щоб визначити розмір тіла людини – для визначення розміру одягу, і ще один проєкт студентів отримав фінансування, це є робот-бармен, частина студентів цієї групи отримали ще фінансування, – повідомила завідувачка кафедри систем штучного інтелекту Львівської політехніки Наталя Шаховська.

Програму розпізнавання облич студенти нині вдосконалюють. Сподіваються, що нею зацікавляться IT-компанії. У майбутньому винахідники планують розробити програму для затримання грабіжників у магазинах.