Студенти Літньої школи МІОКу переконані: українська мова відкриває горизонти більше, ніж інша слов’янська мова

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
Героїні матеріалу

XV Літня школа «Крок до України» Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою об’єднала охочих вивчати українську мову з дев’яти країн світу ― не лише етнічних українців, а й тих, яким цікава наша держава, традиції.

Про те, що мотивувало вивчати українську мову, чому обрали її вивчення саме з МІОКом та які моменти навчання найбільше запам’яталися, поділилися студентки Літньої школи.

― Я ― румунка, та 15 років прожила в Чернівцях. Моя родина переїхала туди, коли мені було два роки. Зараз живемо в Румунії, а любов до української мови, яку привила моя вчителька ― я навчалася в румуномовній школі, а українську вивчала як державну, ― досі відчуваю. Зрештою, все моє дитинство, найактивніший період життя пов’язаний з Україною. Я навчалася в університеті за спеціальністю «українська мова та література», і моя академічна діяльність стосується саме цієї теми, ― розповідає одна зі студенток Літньої школи «Крок до України» Сара Марта Деак.Дізнавшись про літню школу МІОКу, одразу зрозуміла, що саме тут можна знайти людей, які допоможуть вивчити мову на високому рівні. І я не помилилася: справді підвищила свій рівень знань, викладачі дуже ретельно виправляли наш акцент, вимову. Для мене це ― мотивація знову приїжджати до України.

Схожа життєва історія й у ще однієї студентки ― Наталія Бурдужої:

― Я народилась і виросла в Чернівцях, де вчилася в румуномовній школі. За освітою я ― філолог. І зараз викладаю українську мову в старших класах ліцею міста Серет. Співпрацюю зі Союзом українців Румунії, який має з Україною низку спільних проєктів, організовує конференції, обміни студентами. Звідти й дізналася про Літню школу МІОКу. Під час навчання мені найбільше сподобалося, як до нашого рівня нам підібрали викладачів, а теми ― до наших зацікавлень. Важливо було також і те, що нас ознайомили з нововведеннями українського правопису.

Студентки переконані, що українську мову варто вивчати, бо вона відкриває горизонти більше, ніж інша слов’янська мова.

― Я знаю ще дві слов’янські мови, та українська мені подобається найбільше, бо вона милозвучна, а культура та література мови надзвичайно потужна. Навчання в Літній школі ― не просто ознайомлення з механізмами вивчення мови, а пізнання ідентичності, культури, менталітету. Я вдячна МІОКу за ці два тижні. Дуже рада, що мала можливість вивчати і зблизитися з українською мовою, ― додає Сара Марта Деак.

Жінка напрацьовує для румунських читачів статті про українську літературу, складає портрети письменників, досліджує цікаві культурні факти, перекладає сучасну літературу, зокрема поезію Сергія Жадана, з яким неодноразово зустрічалася на різних конференціях ― і в Чернівцях, і в Румунії. Загалом це масштабний проєкт, яким Сара відкриває менш відомих румунам українських митців.

― Мені було надзвичайно цікаво провадити це навчання студентів, бо це також і обмін досвідом. До прикладу, Наталія Бурдужа ділилася фрагментами свої наукової роботи, яка стосується впливу румунської мови на українську. Значною мірою весь навчальний процес базувався на індивідуальному підході, відповідно до потреб і зацікавлення студентів, ― поділася викладачка Літньої школи «Крок до України», співробітниця МІОКу Оксана Горда.

Героїня матеріалу Героїня матеріалу