Студенти кафедри містобудування проєктують тимчасове житло для внутрішньо переміщених українців

Кафедра містобудування Львівської політехніки
Фрагмент проєкту

З 24 лютого 2022 року у зв’язку з початком війни та вторгненням Росії на територію України українці були вимушені покинути свої домівки у пошуку безпечного місця для життя. Згідно з даними ООН, 14 мільйонів людей переміщено у країни Європи та США. Водночас значна частина людей залишається в Україні, і більшість – у західній її частині. Місця тимчасового проживання облаштовують у спортивних залах, офісах, стадіонах, споруджують модульні (контейнерні) містечка. Забезпечити людей житлом, надати комфортні умови проживання, можливість працювати, не блокуючи соціальні, громадські, комерційні, освітні функції, – це є основним викликом для міст.

Розуміючи виклики й пам’ятаючи фразу, що «немає нічого постійнішого, ніж тимчасове», важливо сформувати сталу модель проєктування «тимчасового житла», з новими просторовими якостями, як лабораторію для формування соціального житла, що стане початком формування нових цінностей та нової житлової політики в Україні.

У рамках курсового проєкту студенти третього курсу кафедри містобудування Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки за завданням на проєктування, наданим Львівською міською радою, розробили пропозиції швидко споруджуваного житла. Кожна команда пропонувала свій сценарій просторової організації внутрішнього та прибудинкового простору, виходячи із пропонованої соціальної різноманітності, потреб мешканців, прогнозованих поведінкових сценаріїв. З урахуванням перерахованого було запропоновано житлові модулі різного типу й модулі спільного користування з орієнтуванням на показники та принципи формування соціального житла у Європі.

  • Керівники проєкту: доктор філософії Соломія Щегольська, аспірант Володимир Ковпак.
  • Зовнішній консультант Львівської міської ради: архітектор Марина Пелещак.
  • Учасники: студенти ІІІ курсу кафедри містобудування, групи АР-38, АР-39.