Студенти Інституту архітектури та дизайну взяли участь у воркшопі Design Studio Co-Habitation в Австрії

Кафедра дизайну та основ архітектури Львівської політехніки
Фото з воркшопу

У межах програми Lviv/Vienna Research Program, яку провадить дослідницький відділ кафедри рисунку та візуальної мови е264–01 Віденського технічного університету, студенти і викладачі Інституту архітектури та дизайну Національного університету «Львівська політехніка» взяли участь у воркшопі Design Studio Co-Habitation.

Проєкт тривав з 28 квітня до 5 травня 2023 року в місті Дросендофі (Нижня Австрія). Керівниками групи студентів із Львівської політехніки були д.арх., професор, завідувачка кафедри дизайну та основ архітектури Світлана Лінда і д.філос., асистентка кафедри ДОА Анна Федак. У воркшопі взяли участь студенти спеціальності «Дизайн» Юлія Штець, Юстина Павлюк, Яна Штець, Мотря Тирпич, а також студенти спеціальності «Архітектура і містобудування» Марія Федиків і Данило Копець.

Зі сторони Віденського технічного університету керівниками групи були д.арх., професор, директорка Інституту мистецтва і дизайну, завідувачка кафедри рисунку та візуальної мови Крістіна Хохенбюхлєр і керівниця дослідницької групи кафедри Інгрід Манка. У воркшопі брали участь студенти з Віденського технічного університету, а також з архітектурних шкіл Венеції, Брюсселя, Парижа.

Тема воркшопу була пов’язана з новітньою концепцією Animal Aided Design, тобто проєктуванням, яке бере до уваги потреби тварин, комах, птахів, що мешкають у певній місцевості. Проєктування провадять так, щоб максимально компенсувати природним мешканцям умови їхнього проживання. Студентський воркшоп був спрямований на привернення уваги локальної спільноти до проблем тварин, комах і птахів.

У межах заходу працювали чотири міжнародні студентські групи. Студенти прослухали кілька лекцій відомих дизайнерів Австрії, а також відвідали Національний парк Таятал (Thayatal National Park) біля м. Хардег. Результатом п’ятиденного воркшопу стала презентація чотирьох інтерактивних проєктів-інсталяцій, в яких студенти у креативний спосіб намагалися продемонструвати проблеми й труднощі спільного проживання людей і тварин.