Студенти ІКТА зі старшим викладачем катедри української мови відвідали Музей історії Львівської політехніки

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з екскурсії

20 вересня 2024 року старший викладач катедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Володимир Дяків зі студентами Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології (група КБ-102) відвідали Музей історії Львівської політехніки. Тут зберігаються численні пам’ятки (документи, світлини, прилади тощо), пов’язані зі створенням і функціюванням Львівської політехніки – найстарішого технічного університету в Україні та одного з найстаріших університетів у Європі.

Студенти особливо зацікавились матеріалами музею, а саме: про заснування освітнього закладу в 1816 році; інформацією про колишніх студентів, випускників і викладачів Львівської політехніки; їхній вагомий внесок у розвиток української та світової науки тощо.

Провела екскурсію провідний фахівець музею Соломія Харамбура. У студентів залишились незабутні враження від екскурсії. Про це свідчать, зокрема, такі відгуки:

«Музей Львівської політехніки залишив неймовірні враження. Експозиції, які охоплюють багатогранну історію навчального закладу, створюють атмосферу, де оживає минуле. Різноманіття технічних винаходів й архівних документів дозволяє зануритися в епоху наукових відкриттів та розвитку інженерії. Особливо вражає, як чітко передається вплив Політехніки на розвиток освіти та науки не лише в Україні, а й у всьому світі. Атмосфера музею налаштовує на роздуми про роль технологій у нашому житті. Це місце, куди хочеться повертатися знову і знову, щоб відкрити для себе щось нове» (Іван Федак).

«Сьогодні особливий день. Наша група разом з нашим викладачем відвідали прекрасні зали у нашому університеті «Львівська політехніка». Ми відвідали конференц-зал, який колись був залом для читання. Там є велика шафа з великою кількістю різних книжок. Ці книжки ще з часів Першої світової війни, але, на жаль, не всі книжки, які були до початку цієї війни, збереглись до нині. Наступний зал, який ми відвідали – актовий зал. Це неймовірна краса! Високі стіни, красиво оформлений інтер’єр, прекрасні картини – дуже захопливо! Після цього ми відвідали музей. У цьому музеї зберігається дуже багато старовинних речей. Наприклад, перший комп’ютер, який з’явився в університеті, різні старі конспекти, багато чорно-білих фотографій. До кінця пари у нас залишалось буквально 15 хвилин і ми вирішили піти у корпус, де знаходиться зал машинобудування. Нам показали двигун радянського літака МіГ-15, показали макет деталі, яку використовують на атомних станціях, розповіли, як утворюється енергія та як працює цей весь механізм, а також розповіли багато цікавого про цей зал. На мою думку, ця екскурсія була найцікавіша у моєму житті. Я вважаю, що університет, до якого я вступив,– найкращий університет не тільки міста Львова, а й усієї України!» (Дарій Возний).

«Сьогодні разом зі своїми одногрупниками я мав нагоду побувати на екскурсії Львівською політехнікою. Наша екскурсія розпочалась при вході в Головний корпус, де ми дізнались про архітектора Львівської політехніки та визначних українців, які здобували освіту в нашому університеті. Після чого наша екскурсія продовжилась у залі старої бібліотеки. Там ми дізнались про історію бібліотеки та про долю університету під час Першої та Другої світових війн, коли університет слугував госпіталем для поранених. Продовжуючи свою розповідь про різних видатних людей, які вплинули на історію Львівської політехніки, пані екскурсовод відвела нас до актової зали університету. Зал одразу вразив мене своїми розмірами та красою. Нам розповіли про те, як робили декорації в університеті та показали, як він виглядав при Австро-Угорській імперії. Цікавим був факт, того, що раніше в актовій залі не було ні стільців, ні столів. Це було пов’язано з тим, що громадяни Австро-Угорської імперії не мали права сидіти навіть при портреті монарха, а сам портрет якраз-таки висів по центру стіни, де зараз розташований Герб України. Найбільш захопливим для мене в актовій залі були 11 картин польського художника Яна Матейка, кожна з яких показує розвиток людства та несе в собі як духовний, так і технічний зміст. Далі ми відвідали зал Музею історії Львівської політехніки, де змогли розглянути різні експонати та ще більше дізнались про те, яке раніше було навчання в стінах університету. Закінчилась наша екскурсія у 10 навчальному корпусі, де було безліч різних цікавих речей, наприклад: двигун від радянського літака МіГ-15, прототип стержня, який використовується на атомних електростанціях і багато чого іншого. Ця екскурсія для мене була надзвичайно цікавою. Кожне місце в університеті вразило мене своєю насиченою історією та величністю. Я багато чого довідався про історію Львівської політехніки, зміг побувати в актовій залі, яка захопила мене найбільше, побачив стару бібліотеку та відчув особливу атмосферу в 10 корпусі біля різних технічних приладів. Я переконаний, що кожен студент повинен відвідати цю екскурсію та заглибитись у цікаве минуле свого університету. Щиро дякую за можливість зануритись у минуле політехніки та дізнатись щось нове та унікальне для себе» (Дмитро Марчук).

«Сьогодні, 20 вересня, нам, студентам першого курсу групи КБ-102, провели екскурсію в Музеї історії Національного університету «Львівська політехніка». Під час відвідин більшість часу ми провели в Головному корпусі навчального закладу. Там побували в Актовій залі, залі Юліана Захарієвича, музеї історії. Актова зала зустріла нас своєю пишністю й красою. Найбільше мою увагу привернули картини «Тріумф прогресу». Було дуже цікаво слухати про те, які саме задуми автор втілив у життя. Незважаючи на назву картин, художник більше наслідував ідею духовного прогресу, що не могло не зацікавити. Наступною нас зустрічала зала Юліана Захарієвича. Раніше це була студентська читальна зала бібліотеки Львівської політехніки. Головною окрасою є дерев’яні шафи, на яких вирізьблені різні візерунки, обличчя головного архітектора й скульптора. Цікавою є і сама побудова шаф, вони мають «балкончик», на який можна легко піднятись. Після того ми завітали до музею історії Львівської політехніки. Там нам розповіли про заснування й розвиток найстарішого технічного університету України. Хотілося б ще відзначити неймовірну, на мою думку, ідею архітектора. На стінах біля сходів у Головному корпусі розташовані різні скульптури, які є алегоріями на основні напрямки освіти в університеті. Насамкінець ми відвідали Машинну залу в 10 навчальному корпусі. Під час будівництва було використано багато цікавих інноваційних інженерних рішень. Ми змогли поглянути на унікальне обладнання й почути принцип його роботи. Це стало неймовірним завершенням екскурсії. Усім раджу побувати на цій екскурсії і поринути в атмосферу університету 19 ст.» (Дар’я Городецька).

«Сьогодні мені пощастило побувати на захопливій екскурсії Львівською політехнікою. Відвідавши лише 2 корпуси – головний та десятий, я отримав незабутні враження від цієї екскурсії. Найбільше мене вразив інтер’єр, внутрішнє оздоблення та декор Головного корпусу, над яким працювали видатні митці й архітектори того часу. Також варті уваги й експонати, дивлячись на які, відчуваєш атмосферу попередніх століть. Дизельні двигуни, парові машини – все це можна було зустріти в лабораторії десятого корпусу. Завдяки цим експозиціям можна побачити, як розвивались технології, інструменти, з’являлись нові прилади й пристрої. Слід відзначити й екскурсовода, яка детально розповідала про етапи розвитку політехніки, внесок її випускників у науку та технології. Я дізнався про видатних науковців, громадських і військових діячів, що навчались або викладали в цьому університеті та проводили досліди, отже, писали історію. Екскурсія залишила лише позитивні враження. Львівська політехніка вразила своєю історичною величчю, архітектурою та досягненнями, надихнула на подальше навчання та здобуття знань» (Дмитро Гарасимчук).

«Нещодавно я взяв участь в екскурсії Національним університетом «Львівська політехніка», і цей досвід був справді неймовірним! В університеті вдалося побачити безліч цікавих місць, але найбільше вразили два неймовірних приміщення – зала Захарієвича та актовий зал. Зал Захарієвича є справжньою перлиною університету. Його простір поєднує величну архітектуру, багату історію та неймовірну атмосферу. Коли зайшов туди, відчув, що опинився в минулих століттях, де кожна деталь інтер’єру розповідає свою історію. Особливо мене вразили різьблені деталі та висота стелі, що надає відчуття свободи і водночас грандіозності цього місця. Мені пощастило дізнатися, що зал Захірієвича часто використовують для різноманітних офіційних заходів та урочистостей, і це ще більше підкреслює його важливість та значущість для університету. Актова зала також заслуговує окремої уваги. Це місце буквально дихає енергією студентського життя. Його масштаб вражає, а атмосфера налаштовує на щось велике і значуще. Тут проводять найважливіші події, і я навіть уявив собі, як тут збираються студенти на різноманітні заходи, конференції та виступи. Величезні вікна, високі стелі та класичні архітектурні рішення надають залу відчуття урочистості та грандіозності. Сидячи в цьому залі, можна легко відчути себе частиною великої традиції, яку підтримують покоління студентів та викладачів. Екскурсія була надзвичайно цікавою, а екскурсовод дуже захопливо розповідав про історію університету, його видатних випускників та особливості архітектури. Завдяки такій подорожі я дізнався багато нового про НУЛП, його традиції та роль у розвитку науки та техніки в Україні. Візит до університету відкрив для мене не лише його архітектурні шедеври, а й історію цілої інституції, яка формує майбутнє. Раджу всім, хто цікавиться архітектурою, історією або ж просто шукає натхнення, обов’язково побувати тут. Ця екскурсія надихнула мене ще більше цікавитися освітою та наукою» (Микола Янович).

«Сьогодні я взяв участь в екскурсії Львівською політехнікою. Разом з групою ми пройшли через різні частини університету, переважно головного корпусу, та дізналися багато нового про його історію. Найбільше мені запам’яталася актова зала. Історія про портрет Франца Йосифа I та глибокий сенс картин, які прикрашають залу, залишили незабутнє враження. Стара бібліотека також не залишила мене байдужим – було цікаво уявити, як вона виглядала багато років тому, коли там навчалися студенти. Машинний зал став своєрідною «вишенькою на торті» – поєднання класичних та індустріальних елементів архітектури, яке відображає перехід епох, надає політехніці особливого шарму. Підсумовуючи, можу сказати, що екскурсія виявилася дуже пізнавальною і, що найголовніше, цікавою» (Богдан Дядюн).

«Відвідування музею Львівської політехніки залишило лише позитивні враження. Екскурсія розпочалася від входу до головного корпусу, де нас одразу вразила архітектурна велич будівлі. Далі наша група перемістилася до директорату, розташованого у колишній бібліотеці, яка повністю зберегла автентичність свого деревʼяного інтерʼєру. Це місце дихало історією, і професійний екскурсовод вміло занурив нас у минулі часи. Наступним пунктом була актова зала, що вражала своїми просторами та архітектурними деталями. Вона, без сумніву, є однією з найкрасивіших зал навчального закладу. Після цього ми відвідали музей Львівської політехніки, який багатий на унікальні експонати, що розповідають про історію та наукові досягнення університету. Завершенням екскурсії стала машинна зала, де можна було побачити технічні досягнення минулого. Цей зал викликав захоплення своїми масштабами і технічними експонатами. Загалом екскурсія була прекрасно організованою: професійний екскурсовод зробив її не лише пізнавальною, а й цікавою, а унікальна архітектура та історичні деталі викликали захоплення. Враження залишилися найкращими, і цей візит надовго залишиться у памʼяті» (Азарій Ніколенко).

Учасники заходу щиро вдячні екскурсоводу Соломії Харамбурі за надзвичайно цікаву та пізнавальну екскурсію!

Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії Фото з екскурсії