Студенти ІКНІ з викладачами катедри української мови відвідали Музей історії Львівської політехніки

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з відвідин музею

Студенти Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій (гр. ШІ-14, ФЛ-14, ПП-15) з ініціативи викладачів катедри української мови Софії Булик-Верхоли та Володимира Дяківа відвідали Музей історії Львівської політехніки, актову залу головного корпусу та залу Юліана Захарієвича. Екскурсія, яку провела Соломія Харамбура, залишила в пам’яті кожного студента незабутні враження.

  • «Спершу ми дізналися про те, що головний корпус, у якому розташований Музей історії Львівської політехніки, був споруджений за проєктом архітектора Юліана Захарієвича у 1874–1877 роках у стилі неоренесансу. Оздоблює його латинський девіз, що в перекладі українською означає «наукам і мистецтвам». Після цього ми відвідали актову залу, оздоблення якої захоплює своєю красою, та послухали про задуми картин, які були створені за ескізами художника Яна Матейка. Екскурсовод згадувала про видатних постатей, які навчалися в університеті, наприклад про Степана Бандеру та Романа Шухевича. Крім цього, ми дізналися про те, якими мовами колись викладали у Львівській політехніці, як оцінювали знання студентів, а також про ректорів університету. Ми оглядали історичні прилади, зокрема персональний комп’ютер 1988 року, винахід Яна Зега та Ігнатія Лукасевича – гасову лампу. Ще було цікаво послухати про наукову розробку студента НУЛП – паперовий калькулятор «Multiplex» та про інші цікаві експонати» (Олена Пустельник).
  • «Мене особливо вразила Актова зала, де пані Соломія розповіла нам про історію цього приміщення та картини за ескізами Яна Матейка «Тріумф прогресу», які розташовані на стінах під стелею і представляють цикл сцен розвитку людської цивілізації. Усі вони неймовірно гарні та деталізовані, їх дуже цікаво розглядати. Найбільше мені запам’яталася картина «Поезія, музика, історія», на якій зображені три чарівні жінки, що зібралися біля прибережної скелi. Вони є втіленням поезії, музики та історії. Музика тримає у руках арфу, Поезія вказує рукою на небо, а Історія, біля якої сидить мудра сова, уважно записує щось у книгу» (Вікторія Мариняк).
  • «Історія нашого університету сягає ще далекого 1816 року, почавши свій величний шлях з Цісарсько-королівської реальної школи. Вражає його самобутність та історія. Метафорично перенісши історію становлення Львівської політехніки на студентське буття, ми можемо зрозуміти, що в будь-якій справі все починається з малого, і для того, щоб досягти чогось, потрібно пройти довгий нелегкий шлях, пережити злети та падіння, щоб врешті-решт отримати плоди праці. Так і університет: пройшов тернистий шлях, пережив різні владні режими, виховав десятки поколінь та став одним із провідних університетів країни» (Діана Дем’ян).
  • «Актова зала… Зазвичай, це словосполучення не містить багато змісту, але як тільки ти відчиняєш двері актової зали Львівської політехніки, воно починає означати «щось прекрасне». Кожна стіна – це витвір мистецтва, який можна розглядати годинами, а масштаби руйнують відчуття простору. Зануритися ж в атмосферу «цього прекрасного» допомагає музей історії, який не тільки показує, а й розказує, що бачили ці стіни. Це не просто екскурсія, а 200 років нашої історії, яку варто побачити і почути» (Любомир Витвицький).
  • «Екскурсія просто неймовірна, дуже цікаво було дізнатися трішки більше про історію університету, у якому зараз навчаюся. Аж відчувався той звʼязок з минулим, коли ти усвідомлюєш, що сотні років тому по тих самих доріжках, що ходиш зараз ти, ходили великі люди. Навчатися в університеті з такою довговічною та цікавою історією є великим досягненням для мене» (Анна Пойта).
  • «Відвідавши музей Львівської політехніки, я дізналась багато нової та цікавої інформації про історію заснування університету і його видатних випускників. Оригінальні документи старих часів, архітектура та досягнення професорів і випускників політехніки підкреслюють важливість цього університету в розвитку науки й техніки. Не менше захоплення викликала вишуканість та масштабність актової зали, яка оздоблена витонченим декоративним ліпленням і великою кількістю античних картин (Софія Білак).
  • «Музей Львівської політехніки – це справжня скарбниця знань та досягнень! Тут зібрані унікальні експонати, що демонструють еволюцію наукової думки впродовж століть. Мене дуже вразила історія університету, а також старовинні прилади та механізми, які свого часу були новаторськими винаходами. Атмосфера музею справді надихає на творчість. Після відвідування хочеться творити й експериментувати. Обов’язкова локація для всіх небайдужих!» (Анастасія Кисленко).
  • «Мала чудову нагоду відвідати музей Львівської політехніки. Ще довго після екскурсії була вражена від неї. Було захопливо слухати про історію університету, де я навчаюся. Дізналась багато нового про видатних вчених, розвиток технологій та внесок університету в різні галузі науки. Вражає, як багато відкриттів і досягнень зроблено за століття його існування. Дякую за цікаву подорож у минуле!» (Юлія Шелемих).
  • «Відвідавши музей, я була приємно вражена тим, скільки всього цікавого мені довелося почути. Це була не просто екскурсія із поданням сухої інформації, натомість я дізналася, як розвивався наш університет, які видатні особистості вчилися і викладали тут, а також якою неймовірною, з художньої точки зору, є Львівська політехніка. Я дуже задоволена екскурсією і вдячна за можливість поринути в минуле університету, у якому я навчаюсь» (Маргарита Панченко).
  • «Музей пропонує багато цікавих експонатів, що відображають історію університету, його розвиток та внесок у науку і техніку. Особливо вразили старі фотографії та документи, які розповідають про минулі досягнення студентів та викладачів. Працівники музею були привітними та готовими відповісти на будь-які запитання. Загалом, це була цікава та пізнавальна екскурсія, яка дає змогу зануритися в багату історію університету. Рекомендую музей усім, хто хоче більше дізнатися про свій навчальний заклад» (Наталія Федун).
  • «Неймовірні враження та спогади. Розповіді, завдяки яким ти поринаєш у минуле та ніби ще раз переживаєш історію Політехніки. Експонати та документи, які підкреслюють науковий рівень університету та його досягнення. А також дивовижні картини, що вражають око та ніби хочуть тобі щось розповісти. Все це історія університету «Львівська політехніка» та тисяч людей, які її творили. Завдяки їхнім зусиллям ми зараз тут навчаємося» (Тарас Король).

Щиро дякуємо екскурсоводу Соломії Харамбурі за надзвичайно цікаву та пізнавальну екскурсію!

Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею Фото з відвідин музею