«Інженерні змагання» від BEST – сила розумних і винахідливих: студенти ІКНІ перемогли на локальному етапі EBEC

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
EBEC

П’ять днів, від 29 листопада до 3 грудня, – без спочинку, без вихідних і навіть без можливості прохалявити працювали команди учасників Інженерних змагань від BEST – EBEC (European BEST Engineering Competition).

Цьогоріч уперше ці змагання тривали так довго. Організатори спеціально передбачили більше часу, щоб команди мали змогу активніше попрацювати, не поспішати на пари і присвятити всі вихідні, по вісім годин щоденно, на благо своїх розробок.

Мушу сказати, що завдання були далеко не прості. Ще в п’ятницю ввечері команди більше думали, аніж щось робили. А вже в суботу, це особливо було помітно в категорії Team Design (практичне розв’язання завдань, яке полягає у створенні якогось пристрою з обмежених ресурсів), робота закипіла. Завжди дивуюся, що фактично з будівельного сміття студенти творять механізми, які не просто виглядають цікаво, а й працюють і виконують поставлене завдання. Цього разу вони мали створити метрову споруду, що мала витримати до 2,5 кг і 5 кг вантажу, а також не розламалася під час падіння з певної висоти. Але найцікавіше, що ці споруди – з паперу, зі сірникових коробочок, паперових трубочок. Тож, можете собі уявити, що це мала бути справді продумана інженерна конструкція.

Команди, які працювали в категорії Case Study (комплексний аналіз економічної, соціальної або бізнес-ситуації і пошук найбільш ефективних варіантів її розв’язання), спершу розробляли проект всебічного розвитку українського села та залучення інвестицій для його модернізації. Зважте, це не якийсь вигаданий населений пункт, а той, що справді існує і для роботи їм дали не надто багато інформації: кількість населення цього села, відсотковий приріст населення, його розміщення на мапі. А завдання полягало в тому, щоб, використовуючи дані з таблиці та враховуючи географічне розміщення села, розробити план його економічного відновлення та розвитку напрямів ефективного використання природних ресурсів, впровадження ефективних видів альтернативної енергетики, залучення інвестицій з боку корпорацій та великого бізнесу (зокрема й іноземного), сприяння розвитку малого бізнесу тощо.

Ще одне завдання для цієї категорії стосувалося організування автоматизованого обліку та контролю за збиранням врожаю. Команди повинні були придумати автоматизовану систему обліку зерна та ідентифікації техніки, яку задіяно при збиранні врожаю. А також вказати перелік необхідних пристроїв на комбайні, бункері-перевантажувачі й зерновозі та описати логіку їх роботи.

Отож на загальнонаціональний рівень у категорії Case Study поїде команда Leavers (студенти 2 курсу ІКНІ Володимир Білокопитий, Антон Вовк, Денис Глова, Андрій Вахула), а в категорії Team Design – Sunshine_v2.0 (третьокурсники ІКНІ Олена Мацюк, Тарас Тимчук, Христина Гаф’як і студент IKTA Михайло Цап’як).

Кульмінаційний EBEC Final (загальноєвропейський етап) – 120 переможців національних та локальних змагань із 34 країн Європи зійдуться цього року в місті Турин (Італія), щоб вибороти титул Інженера Європи.

Студенти ІКНІ на локальному етапі EBEC Студенти ІКНІ на локальному етапі EBEC Студенти ІКНІ на локальному етапі EBEC Студенти ІКНІ на локальному етапі EBEC Студенти ІКНІ на локальному етапі EBEC Студенти ІКНІ на локальному етапі EBEC Студенти ІКНІ на локальному етапі EBEC Студенти ІКНІ на локальному етапі EBEC Студенти ІКНІ на локальному етапі EBEC