Студенти ІГДГ зустрілися з випускницею інституту Василиною Плитою

Сергій Попович, Центр комунікацій Львівської політехніки
Фото із зустрічі у Львівській політехніці

Наприкінці листопада студенти-геодезисти зустрілися з випускницею Інституту геодезії Василиною Плитою. Аудиторія мала змогу дізнатися про її досвід навчання у Львівській політехніці й роботи за спеціальністю на державній службі в Управлінні з контролю за використанням та охороною земель.

Зустрічі «Запитай випускника» організовує Група зв’язків з випускниками, що заохочує вихідців з нашого університету повертатись у його стіни, щоб ділитися своїм досвідом роботи. Цього разу зустрітися з третьокурсниками ІГДГ відгукнулася Василина Плита, яка обіймає посаду начальниці відділу планування, методичного забезпечення та аналізу інспекційної діяльності в Управлінні з контролю за використанням та охороною земель.

На думку Василини, практичний досвід досить сильно відрізняється від навчання, адже ви потрапляєте в цілком нове середовище і вам доведеться й далі вчитися. Знайшовши роботу, важливо не соромитися запитувати і просити про допомогу.

– Політехніка дає дуже добру базу, але коли ви приходите на роботу, то стикаєтеся, особливо на державній службі, зовсім з іншою картиною, тому що вам потрібно наново вчитися, вливатись у колектив, – пояснює Василина Плита.

Попри плітки про корупцію та безальтернативність роботи в державних службах, вона запевняє, що ситуація насправді інакша, і там можна досягти кар’єрного зростання й мати задоволення від праці. Наразі Василина в декретній відпустці, однак, коли зможе, планує обов’язково повернутися, бо роботи буде багато.

У нас триває повномасштабна війна, і частина наших земель історико-культурного призначення, пам’яток, природно-заповідного фонду зруйновані. Відповідно, нам треба посилити охорону земель Заходу України й тих, що збереглися. Це дуже важливо, – наголошує випускниця.

За її словами, фахівців з вищою освітою, які закінчили національний університет, високо цінують, бо вони мають добру базу знань. Це особливо стосується геодезистів, які можуть обіймати широкий спектр посад.

Якщо ви вчитеся на геодезії, то ваша спеціальність завжди буде актуальною, – каже Василина.

Знання геодезистів знадобляться у процесі післявоєнної відбудови України та її європейської інтеграції. Василина визнає, що працювати за кордоном, можливо, вигідніше і простіше, оскільки там доступна, зокрема, техніка вищого рівня. Попри це, вона закликає залишатися в Україні, а тих, хто виїхав, повертатися відбудовувати її. Треба бути активними та проявляти себе, пропонуючи нові рішення. Також випускниця радить ставити собі реальні цілі, однак мріяти про велике і йти до цього.

Не бійтеся мріяти. Якщо хочете бути міністром аграрної політики, тоді вчимося, працюємо – і за кілька років у телевізорі канал ваш! – запевняє гостя.

Відповідаючи на запитання, Василина Плита переконує, що знайти практику неважко. Часто вона пов’язана з паперовою роботою, однак варто спробувати, щоб дізнатися, чи вдається вам ця справа. Зрештою випускниця вірить, що найближчими роками, після перемоги, коли настане час розбудови, у нашій вільній європейській країні на спеціалістів у галузі геодезії буде чималий попит, а умови праці помітно поліпшаться.

Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці Фото із зустрічі у Львівській політехніці