Геодезисти з німецькими дипломами: студенти ІГДГ завершили навчання у Вищій школі Нойбранденбурґа

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Любомир Лайкун, Інна Штаба, Андріана Гексель і Дар’я Кереуш

Студенти Інституту геодезії Любомир Лайкун, Інна Штаба, Андріана Гексель і Дар’я Кереуш завершили навчання за програмою подвійних дипломів в Університеті прикладних наук «Вища школа Нойбранденбурґ» (Німеччина) і нещодавно захистили магістерські проекти.

Співпраця в галузі освіти і науки між Львівською політехнікою та Університетом прикладних наук триває понад десять років. А цього разу відбудеться вже другий випуск студентів за програмою подвійних дипломів. Свої праці магістри захищають у Львівській політехніці – щоб зацікавити інших студентів не боятися долучатися до такої програми. Для цього треба мати високу успішність, знати англійську на рівні В2, німецьку – на розмовному рівні.

Цього разу на захист прибув професор німецького університету Вольфґанґ Крессе, який захоплений рівнем наших студентів і схвально оцінює розвиток співпраці між двома університетами, зокрема має добрі враження від успішного виконання спільних проектів.

– Пригадую, як формальний бік нашої співпраці доволі швидко переріс у кооперацію з підготовки магістрів за програмою подвійних дипломів. Сьогодні захищають свої дослідження четверо політехніків, а за кілька днів ми приймемо на навчання чергову шістку їхніх колег. Українські студенти в науковому плані збагачують наших студентів, які завдяки цьому знайомляться з вашою культурою і вчаться розвивати дружні відносини, – розповідає професор Крессе.

Магістерський проект студенти готують під куруванням українських і німецьких професорів. Навчаються наші студенти в Німеччині англійською мовою, однак там їх заохочують і до вивчення німецької, зокрема пропонують безоплатні кількамісячні курси. Відтак знавці мови деякі модулі можуть складати німецькою. До того ж, вони легко влаштовуються на стажування на виробництві. Про це розповів декан повної вищої освіти професор Ігор Тревого.

Професор Крессе мріє, щоб німецькі студенти так само приїжджали на семестрові навчання до України. Однак наразі вони не знають української, та не бачать перспективи розширювати свої знання в Україні.

– Таке навчання відкриває шлях для наукової і фахової роботи у будь-якій країні Європи, – підсумовує професор Ігор Тревого.

на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів на захисті подвійних дипломів