Студенти ІАРД Львівської політехніки взяли участь у виїзному семінарі, результати якого стануть основою міжнародного проєкту

Наталія Павлишин, Центр комунікацій Львівської політехніки
ІАРД

Тринадцятеро студентів Інституту архітектури та дизайну Львівської політехніки, які навчаються за спеціальностями «Архітектура» та «Реставрація творів мистецтва», взяли участь у виїзному семінарі «Обміри деталей інтер’єрів костелу та палацової каплиці, пам’яток ХVІІ-ХVІІІ ст., в с. Підгірці Львівської області». Головне завдання цього заходу ― поглиблення теоретичних знань, які  студенти отримали під час вивчення дисципліни «Історія архітектури та мистецтв», набуття практичних навиків.

Минулого року я звернулася до професора Академії мистецтв Кракова, відомого захисника архітектурної спадщини Павела Болінського з пропозицією напрацювати спільний проєкт реставрації окремих об’єктів ансамблю замку в Підгірцях. У такій співпраці зацікавлений також директор Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького Тарас Возняк. Тож фактично цей виїзний семінар зі студентами був спрямований на напрацювання, які в перспективі переростуть у великий міжнародний проєкт, ― розповідає доцентка кафедри дизайну та основ архітектури ІАРД Ореста Ремешило-Рибчинська.

Студенти виконали обміри на 20 об’єктах в інтер’єрах костелу та палацу, обстежили і опрацювали інформацію про стан паркової культури, описали втрати.

Учасниця семінару Вероніка Соболевська лише завершила навчання на першому курсі. Та, каже, що про Політехніку мріяла ще зі школи. Тут пройшла підготовчі курси перед вступом.

У Політехніці почуваюся, як вдома. Мені подобається сам університет, викладачі і підхід до навчання. Поїздка в Підгірці була дуже корисна. Для мене участь у цьому вебінарі ― добра можливість попрактикуватися. Адже теоретичні знання потребують практичного застосування, ― поділилася враженнями Вероніка.

Важливо, що учасники семінару отримали не лише цінний досвід, а й зробили вагомий внесок для формування проєкту реставрації архітектурного комплексу в Підгірцях. Усі ці студенти отримають сертифікати міжнародного зразка.

Також дехто зі студентів, які були залучені до цього заходу, висловили бажання опрацювати результати семінару в межах своєї подальшої науково-дослідної роботи.

В останній день нашої виїзної експедиції в лицарській залі Підгорецького замку відбулася підсумкова виставка-звіт. У ній взяли участь наші студенти та доктор Павел Болінський із двома асистентами з Краківської академії мистецтв і заступник директора Львівської національної галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького Ігор Петрович. Після обговорення всі напрацьовані матеріали передали для подальшого використання в процесі ведення реставраційних робіт у костелі та палацовій каплиці, ― зазначила науковиця.

Ще один масштабний проєкт, над яким працює Ореста Ігорівна, пов’язаний із відновленням дерев’яної церкви святого Михаїла (згоріла в 2006 році), яка поєднана з ансамблем замкового комплексу.

Цей храм багато років був символом українських Підгірців. Кілька років тому з пропозицією відновити церкву до мене звернувся бізнесмен, родом із цього краю, Ігор Кавич, якого цікавить не тільки дерев’яна, але й історико-культурна спадщина. Я запропонувала і ми створили громадську організацію «ПІДГІРЦІ-ШОЛОМ», яка зараз активно працює. Спільно з фахівцями ми реставрували ікону і хрест, провели міжнародну конференцію з виставкою цих експонатів. Ще один результат ― 12 липня у Львівській обласній військовій адміністрації ми підписали багатосторонній Меморандум про співпрацю щодо відбудови дерев’яної церкви святого Михаїла (за виконаними раніше архітектурними обмірами) та створення на її базі Музею давніх ікон. Також домовилися окрім церкви відтворити архітектурний образ дерев’яної дзвіниці початку ХІХ століття і кам’яні брами початку ХХ століття, впорядкувати територію навколо храму, включно з цвинтарем ХVІІІ–ХІХ ст., ― пояснила Ореста Ремешило-Рибчинська.

ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД ІАРД