Студенти і ментори освітніх програм Львівського ІТ Кластеру в Університеті презентували командні проєкти

Львівський ІТ Кластер
Фото із презентації

Щороку в грудні студенти бакалаврських програм Львівського ІТ Кластеру підбивають підсумки командної роботи над проєктами. Спільно з досвідченими менторами сотні студентів працюють у командах над інноваційними проєктами, отримують практичні навички, досвід роботи в команді та вчаться презентувати свої ідеї перед публікою, щоб напередодні Нового року продемонструвати результати роботи перед спеціальним журі.

Ще у вересні студенти навчальних програм Кластеру поділилися на команди по 5–6 осіб і визначилися з темами своїх проєктів. Залежно від програми, студенти працюють над проєктами один чи кілька семестрів. Підготувати технічні рішення студентам допомагали ІТ-фахівці, яких залучив Кластер, а за розвиток soft skills відповідали викладачі курсу командної роботи.

«Усі студентські проєкти цьогоріч мали різні сильні сторони. У якомусь випадку це була ідея справді унікального рішення, в іншому – максимальна цінність для цільової аудиторії або, наприклад, цікаві перспективи подальшого розвитку продукту. Спільним було одне – цього разу всі проєкти були гідні уваги журі. Якісні й творчі презентації спонукали до обговорення, команди отримали безліч відгуків і коментарів від експертів. Моє ключове враження – сумлінна і натхнення співпраця дає видимий результат», – коментує Наталя Куба, викладачка курсу командної роботи та м’яких навичок на програмі «Інтернет речей» у Львівській політехніці, а також керівниця Center of Learning Excellence, SoftServe.

Першими в цьому навчальному році захищали свої проєкти студенти І та ІІ курсів бакалаврської програми «Інтернет речей» Львівської політехніки. Усього 37 команд, до складу яких увійшло близько 200 студентів, презентували свої проєкти в онлайн-форматі й отримали оцінки і рекомендації. Журі на програмі ІоТ сформували фахівець SoftServe та викладач цієї програми Ярослав Клочник, керівник напряму Human Capital в компанії PlVision, а за сумісництвом представник Освітнього комітету Львівського ІТ Кластеру Ігор Саламін, а також інші ІТ-фахівці із значним досвідом у стартап-сфері, фінансах та ІТ-інноваціях.

Проєкти, які підготували студенти, були дуже різними – від побутових до аграрних чи медичних: мотиваційні й туристичні застосунки, освітні платформи, сервіси приготування їжі, smart-чашки та розумні девайси для фермерів, паркувальні й антикрадіжні системи для авто, навіть програмне забезпечення для пристроїв віртуальної реальності для студентів-медиків і багато іншого. Члени журі відзначили, що з кожним роком рівень проєктів та презентаційні навики студентів постійно зростають, а низка проєктів уже готові до демонстрації інвесторам.

«Я як постійний учасник жюрі під час здавання семестрових проєктів студентами можу з упевненістю сказати, що рівень розуміння професії та рівень проєктів з кожним роком ростуть. А це означає, що спільна кооперація ЗВО, менторів, ІТ-волонтерів, лекторів/лаборантів і студентів дає той реальний результат, який потрібний галузі ІТ загалом», – коментує Ігор Саламін, представник Освітнього комітету Львівського ІТ Кластеру.

Відеозаписи презентацій можна переглянути на ФБ-сторінці програми «Інтернет речей». Слід зазначити, що для студентів ІоТ грудневі захисти ще не були підсумковими. Фінальні пітчинги проєктів передбачені у травні для другокурсників цієї освітньої програми.

24 грудня свої проєкти представили студенти програми «Кібербезпека» у Львівській політехніці. Окрім кураторів цієї освітньої програми, Михайла Кропиви, InfoSec Director, SoftServe, та Івана Опірського, д.т.н., професора кафедри захисту інформації Львівської політехніки, до журі доєдналися Олена Гунько, керівниця управління ІТ Львівської міської ради, та фахівці університетської програми компанії GlobalLogic. Усього свої проєкти представили 18 команд. Проєкти команд стосувалися різних напрямів, але обов’язково передбачали наявність елементу захисту даних.

Відеозапис захисту можна переглянути на ФБ-сторінці програми «Кібербезпека».

Відзначимо також, що для студентів згаданих бакалаврських програм ІТ Кластер залучив понад 30 менторів. Ще більше ІТ-фахівців працює зі студентами на інших програмах, де захисти проєктів передбачені наприкінці зимово-весняного семестру.

«Цього року вирішив вперше долучитись до проєкту IT Expert Львівського ІТ Кластеру і стати ментором для студентів навчальної програми «Інтернет речей» у Національному університеті «Львівська політехніка». Приємно вразило те, що студенти, з якими мені довелось працювати, є дуже вмотивованими та проактивними, прислухаються, враховують поради ментора і втілюють їх на практиці, самостійно вчать речі, які ментор рекомендує на додаткове опрацювання. Студенти були в змозі самоорганізуватися та розпланувати роботу над проєктом, враховуючи рекомендації від ментора, в короткі терміни змогли опанувати базові навички, необхідні для ефективної роботи в команді. Співпраця з такою молоддю є суцільним задоволенням! Хороша новина полягає в тому, що студенти роблять проєкт не «для заліку, для вчителя», вони справді воліють реалізувати свою ідею у повноцінний продукт. Окремо дякую кураторам програми IT Expert за зусилля, вкладені в організацію та за класний досвід, отриманий у співпраці з ними» – коментує Олександр Барінов, ментор програми «Інтернет речей» у Національному університеті «Львівська політехніка», R&D Lead, Intelliarts.

Фото із презентації Фото із презентації Фото із презентації