Студенти-архітектори університету розробили проєкт дитячого реабілітаційного відділення

Ірина Мартин, Центр комунікацій Львівської політехніки
проєкт дитячого реабілітаційного відділення

Четвертокурсники Данило Гринькевич (кафедра  архітектурного проєктування та інженерії) та Остап Любицький (кафедра дизайну та основ архітектури) відгукнулися на пропозицію розробити проєкт реабілітаційного відділення для запорізького сиротинця «Сонечко», евакуйованого до Стрийської міської дитячої лікарні.

Студенти стверджують, що працювали самостійно, спираючись на нормативні документи проєктування такого простору та знання, здобуті під час навчання. Утім, це вже не перший їхній успішний проєкт. Найважливіше тут було, на думку Данила й Остапа, сформувати нормативний та максимально комфортний простір для працівників і пацієнтів відділення. У вирішенні дизайн-проєкту реабілітаційного центру застосували основні тенденції проєктування цього типу приміщень.   

─ Після зустрічі з директором лікарні та детальними обмірами приміщень будівлі, де буде розташоване реабілітаційне відділення, ми сформували чіткі концептуальні рішення у розплануванні та дизайн-проєкті. Ретельно опрацювали всі потрібні нормативні відомості та матеріали щодо проєктування такого типу приміщень. Врахували те, що кожен кабінет повинен бути спланований відповідно до його призначення та укоплектований потрібним устаткуванням. Ми старалися прикласти якомога більше зусиль, щоб сформувати нормативний та максимально комфортний простір для працівників і пацієнтів відділення, ─  розповідає Данило.

У липні розпочався перший етап втілення проєкту у приміщеннях майбутнього реабілітаційного відділення. Данило Гринькевич та Остап Любицький сподіваються, що проєкт вдасться якомога швидше реалізувати та ввести в експлуатацію, адже він надзвичайно важливий для дітей з окупованих і деокупованих населених пунктів, які потребують реабілітаційної допомоги. Також не менш важливий  неоціненний фаховий досвід, який отримали студенти-архітектори.

Слід сказати, що передумовою залучення студентів Інституту архітектури та дизайну до створення проєкту реабілітаційного центру стала волонтерська діяльність Центру правових досліджень ґендерної рівності Львівської політехніки, які спільно з ГО «Ярій» та австрійськими партнерами ─ благодійною організацією Save Ukraine Graz ─ спрямували до евакуйованого зі Запоріжжя сиротинця «Сонечко» всю найнеобхіднішу гуманітарну допомогу. Відтак дирекція лікарні звернулася до представниць Центру, викладачок Інституту права, психології та інноваційної освіти Ірини Андрусяк та Ірини Хомишин, з проханням допомогти залучити студентів, які погодяться виконати такий важливий і нагальний у часі проєкт.

проєкт дитячого реабілітаційного відділення проєкт дитячого реабілітаційного відділення студент Політехніки студент Політехніки