Студентську сім’ю Львівської політехніки поповнили 2286 студентів – бюджетників денної форми навчання

Борис Козловський, ПРЕС-СЛУЖБА ЛЬВІВСЬКОЇ ПОЛІТЕХНІКИ
Юрій Бобало

Йдеться лише про студентів, які вступили на бакалаврат на базі повної загальної середньої освіти і ОКР «молодший спеціаліст». Зазначимо, що наш університет став лідером серед ВНЗ України з кількості додаткових бюджетних місць порівняно з минулим роком. Це означає, що до нас зголосилися вступати абітурієнти з найвищими балами зовнішнього незалежного оцінювання.

Хороший настрій панував серед членів приймальної комісії 6 серпня, коли були затверджені списки зарахованих на навчання абітурієнтів. Разом з тим зазначали, що 36 відсотків рекомендацій на державні місця приймальна комісія відхилила, оскільки абітурієнти не подали вчасно оригіналів документів. Найбільше таких відхилень було по спеціальностях «Металургія», «Образотворче мистецтво», «Атомна енергетика», «Теплоенергетика», «Екологія», «Геодезія», «Інженерія програмного забезпечення». Натомість повністю використані рекомендації на бюджетні місця на спеціальності «Журналістика», «Матеріалознавство», «Мікро- та наносистемна техніка», «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», «Пожежна безпека», «Системний аналіз», «Технологія захисту навколишнього середовища», «Облік і оподаткування», «Міжнародні відносини, суспільні комунікації».

Якщо абітурієнт з тих чи інших причин не скористався наданою йому відповідно до балів ЗНО рекомендацією на бюджетне місце, він може вступити лише на комерційну форму навчання.

Проректор Роман Корж доповів, що усі 9 коледжів у складі Львівської політехніки виконали державне замовлення і вже мають значну кількість студентів, які виявили бажання вчитися на комерційній основі. Насамперед, це стосується Львівського технологічного коледжу і Хмельницького політехнічного коледжу.

Журналіст прес-служби взяв коротеньке інтерв’ю безпосередньо на засіданні приймальної комісії у ректора Університету, голови приймальної комісії Юрія Бобала. Запитав, чи задоволений Юрій Ярославович підсумками вступної кампанії?

Юрій Бобало: «В цілому задоволений, але є ряд проблем. Зокрема, треба серйозно проаналізувати, чому діти, які мали можливість вступити на бюджетну форму навчання, знехтували цією можливістю і пішли на комерцію. Цю проблему одноразово не вирішити. Батьки абітурієнтів мають різні фінансові можливості, а діти мають право вибору».

Журналіст: «Чи будете ви подавати до міністерства якісь свої пропозиції щодо Умов прийому на 2017 рік?»

Юрій Бобало: «Вже визріває пропозиція, щоб обмежуючим фактором прийому студентів був не максимальний набір ( держзамовлення минулого року плюс 25 відсотків), а ліцензований обсяг».

Журналіст: «З яким настроєм ви йдете у відпустку?»

Юрій Бобало: «У мене добрий настрій. І не лише у мене. Такий настрій і відчуття полегшення після напруженої праці у всіх директорів інститутів, завідувачів кафедр, усіх причетних до вступної кампанії».