Про екстремізм і українську молодь говорили у Відні: студентка Університету взяла участь у міжнародній конференції

Наталія Павлишин, тижневик «Аудиторія»
Роксана Щукіна

Про екстремізм та молодь, зокрема й українську, говорили наприкінці травня на міжнародній конференції, яка відбулася за підтримки австрійського головування в Секретаріаті ОБСЄ в місті Хофбурґ (Відень). Учасницею обговорень була й четвертокурсниця Інституту гуманітарних та соціальних наук Львівської політехніки Роксана Щукіна, яка навчається на спеціальності «міжнародні відносини». Студентка представляла Молодіжну контактну групу за підтримки Координатора проектів ОБСЄ в Україні (Youth Contact Group supported by OSCE PCU).

– Для мене участь у конференції такого рівня була вперше. Приємно, що політики з різних куточків Європи цікавляться думкою молоді, що ми можемо долучатися до формування основних напрямів діяльності ОБСЄ. Важливо й те, що молодь намагаються залучати до різних проектів, надаючи їй можливість скерувати свою енергію в конструктивне русло, – поділилася думками Роксана.

На молодіжній панелі конференції Роксана Щукіна мала можливість представити діяльність української Молодіжної контактної групи за підтримки Координатора проектів ОБСЄ, що за тематикою близька до роботи ОБСЄ.

– Ми також скеровуємо свою роботу на запобігання радикалізації молодих людей. Основна мета нашої організації – розвиток молоді та налагодження діалогу в суспільстві задля уникнення кризових ситуацій. Маємо чимало цікавих проектів, спрямованих на подолання суспільних стереотипів, знайомства молодих українців із різних куточків держави. Так, наприклад, від 1 до 9 липня запускаємо нову хвилю проекту Ukrainian Bridge – «Український міст». Його суть полягає в налагодженні діалогу між молоддю сходу та заходу. Часто проводимо й соціологічні дослідження. Нещодавно разом із викладачами Політехніки розробляли анкети на тему «Стереотипи в суспільстві». Крім того, готуємо арт-виставку в Києві, до якої залучимо митців із усієї України. Вони з’їдуться, щоб спільно творити. А результат цього «експерименту» – виставка, мандруватиме містами України, – розповіла трохи про діяльність організації активістка.

Роксана Щукіна на конференції