Студентка Львівської політехніки Дзвенислава Черник: «Медаль Олімпійських ігор — мета і мрія мого життя»

Олександра Ливицька, студентка четвертого курсу факультету журналістики ЛНУ імені Івана Франка
Дзвенислава Черник

Третьокурсниця ІКНІ, чотириразова чемпіонка Європи зі стрільби з лука, дворазова абсолютна чемпіонка Європи, володарка срібної медалі чемпіонату світу серед кадетів Дзвінка Черник навчається у Львівській політехніці за спеціальністю «компʼютерні науки», де освоює освітню програму «Проєктування і програмування». Саме з цим спрямуванням планує пов’язати свою майбутню професію. Водночас уже дев’ять років дівчина не уявляє себе без спорту. Її захопленням стала стрільба з лука. Цій справі вона присвячує тригодинні тренування шість разів на тиждень, а якщо є потреба, то й довше. А в міжсезонний період, щоб підтримувати фізичну форму, має додаткові заняття в залі. Це ще півтори години.

Дівчина чітко пам’ятає, з чого все почалося:

 — Моя мама-журналістка вела спортивну програму на радіо. Одного разу вона мала інтервʼю з відомою українською лучницею Марією Школьною. Це змотивувало маму віддати мене на тренування до тренера, якого порадила спортсменка. Добре памʼятаю, як в одну із субот у вересні 2015 року я вперше зайшла до спортивної зали й відтоді з неї не виходжу.

— Розкажіть про свої досягнення. Коли й де ви здобули перше золото? Скільки разів уже ставали чемпіонкою України, Європи?

— Першу медаль чемпіонату України — командне срібло — я виборола влітку 2017 року. Перше золото України серед кадетів здобула взимку 2018-го, а особисте золото — цього року. Медалі з чемпіонатів України важко порахувати, тому сказати, скільки разів я ставала чемпіонкою України, складно… Перше золото на чемпіонаті Європи я здобула в Словенії, у лютому 2022 року, буквально за тиждень до початку повномасштабного вторгнення. На сьогодні з чемпіонатів Європи маю чотири золоті медалі.

— Які зі змагань, на яких ви побували, для вас найпам’ятніші?

— Насправді кожне змагання має особливе місце в моїх спогадах. Це дуже важливі моменти для спортсмена. Але найбільше спортсмени запамʼятовують міжнародні змагання. Для мене це був чемпіонат світу 2021 року. Ми виступали в Польщі й командою здобули срібло. Це були перші медалі серед кадетів за останні 10 років на чемпіонатах світу. Також запамʼяталося цьогорічне змагання в Хорватії — саме тут я здобула своє особисте золото та гран-прі Європи в Хорватії. А влітку на змаганнях міжнародного турніру в Словенії з дорослою збірною ми вибороли три медалі. Це був рекорд України.

— Які маєте відчуття, коли перемагаєте?

— Специфіка спорту така, що ти поступово йдеш до фіналу і вже заздалегідь розумієш, яку медаль отримаєш, тому в більшості випадків немає феєричних відчуттів. Але я пишаюся собою, коли в потрібний момент влучаю в ціль, і для мене найважливіше— здобути медаль для себе та для країни.

— Чи під час поїздок маєте нагоду знайомитися з країнами, де змагаєтеся, чи ви здебільшого обмежені тренувальним полем і майданчиком для змагань?

— Це насамперед залежить від країни і від графіка тренувань. Інколи ми приїжджаємо й поселяємося в селах, де нічого особливого не доводиться бачити, але якщо є можливість подорожувати і прогулятися — залюбки роблю це. Я дуже вдячна спорту, що маю можливість подорожувати. Звичайно, це не туризм у повному значенні, тому що час на це обмежений.

— Тепер поговорімо про вибір фаху та навчання у Львівській політехніці. Отже, ви навчались у гімназії з математичним ухилом «Євшан». Очевидно, математика була серед ваших улюблених шкільних предметів?

— Спочатку моїми улюбленими предметами були всесвітня історія та правознавство. Правознавство я полюбила завдяки педагогині, яка вміла нас зацікавити, і навіть думала тоді вступати на право. Згодом моя думка змінилась… А математика стала моїм улюбленим предметом після карантину у 2021 році, хоча я більше любила алгебру, ніж геометрію.

— Ще в школі ви мали чималі здобутки у спорті, однак вирішили навчатись у Львівській політехніці. Чому? І чому обрали саме комп’ютерні науки?

— Життя у спорті може закінчитися будь-якої миті, адже, як усім відомо, спорт — це не зовсім про здоровʼя, і бувають травми, які можуть поставити хрест на карʼєрі. Тому важливо мати стабільний варіант професії, на яку можна покластися. Я обрала Політехніку під впливом батька, який також свого часу тут навчався. Коли зрозуміла, що мені подобаються математика і програмування, стала шукати щось своє в цьому напрямі, обовʼязково суміжне.

— Як вам вдається поєднувати часті поїздки на змагання з навчанням? Чи не позначається це на вашій успішності?

— Насправді з роками до цього звикаєш, і вже нема гострого відчуття, що не встигаєш. Я стараюся вчитися під час поїздок і зборів. Звичайно, якби не спорт, я впевнена, що моя успішність була б вищою.

І все ж таки як за такого інтенсивного графіка вам вдається навчатися на такій серйозній освітній програмі?

— Я вважаю, що це було б неможливо без любові до того, що роблю, і місця, де навчаюся. Якщо мені це подобається, то час завжди знайдеться. Також я максимально використовую вихідні дні.

— Ким бачите себе у професійному майбутньому?

— У спорті мені хотілося б стати призеркою Олімпійських ігор, а щодо фахової карʼєри, то хочу працювати за спеціальністю.

— Чим цікавитеся поза навчанням і спортом?

— Люблю читати і намагаюся присвячувати цьому кожен вечір. Полюбляю історичні романи та детективи. Моя улюблена книжкова серія — про Гаррі Поттера. У жовтні 2023 року я була в Лондоні й дуже захопилася студією, де знімали фільм за мотивами цього твору. На жаль, через брак часу не можу переглядати серіали.

— Чи знаходите час у своєму насиченому графіку на відпочинок, спілкування з друзями, прогулянки?

— Маю маленьке коло спілкування, адже більшість моїх друзів — спортсмени, і вони живуть у різних містах. Але з найближчими друзями, які мешкають у Львові, намагаюся зустрічатися хоча б раз на місяць.

— Ваш улюблений відпочинок — який він?

— У моїй уяві ідеальний відпочинок — у горах із родиною. До війни ми також завжди старалися вибратися на море. Але мій відпочинок залежить від насиченості сезону: якщо я дуже втомлена, то оберу такий варіант, щоб ніхто мене не турбував.

— Про що найбільше мрієте?

— Медаль Олімпійських ігор — це мета і мрія життя. Не менш важливим для мене є закінчення війни та повернення всіх людей до своїх родин і близьких. Я хочу мати великі здобутки, щоб допомагати своїй країні!

Дзвенислава Черник на змаганнях Дзвенислава Черник на змаганнях Дзвенислава Черник на змаганнях Дзвенислава Черник на змаганнях Дзвенислава Черник на змаганнях Дзвенислава Черник на змаганнях Дзвенислава Черник на змаганнях Дзвенислава Черник Дзвенислава Черник Дзвенислава Черник Дзвенислава Черник Дзвенислава Черник