Студентка Львівської політехніки читатиме лекції в рамках проєкту Аргонської національної лабораторії США

Кафедра теплоенергетики, теплових та атомних електричних станцій
Фото з лекції проєкту

18 липня 2022 року на базі Державного науково-технічного центру з ядерної та радіаційної безпеки (ДНТЦ ЯРБ) стартує проєкт Аргонської національної лабораторії (ANL) щодо популяризації технологій малих модульних реакторів (ММР) серед майбутніх інженерів-атомників.

Проєкт відбуватиметься уже вдруге, і цьогоріч серед викладачів – студентка Національного університету «Львівська політехніка» Анастасія Олексенко, яка пройшла курс навчання від ANL минулоріч та успішно презентувала свою проєктну роботу.

Упродовж трьох тижнів 13 старшокурсників Київської, Львівської та Одеської політехнік прослухають лекції від кращих фахівців ДНТЦ ЯРБ та Аргонської національної лабораторії. Тематика охоплюватиме питання ліцензування малих модульних реакторів, безпекові аспекти цієї технології, економічні складові та її потенційну роль у майбутній енергетичній мережі України. Крім того, слухачі курсу ознайомляться з новітніми технологіями водневої енергетики.

Як і минулоріч, у підсумку навчання кожен студент презентуватиме свою «випускну» роботу, над якою працюватиме впродовж навчання, й отримає можливість готувати свій університетський дипломний проєкт на базі ДНТЦ ЯРБ. Власне, таку можливість отримали кілька студентів – випускників проєкту 2021 року. Крім того, за словами організаторів навчання, молодь отримає можливість пройти стажування на базі Аргонської національної лабораторії. Відбір здійснюватиметься на основі оцінки випускних робіт.

ДНТЦ ЯРБ виступає головним підрядником проєкту, надаючи технічні матеріали й забезпечуючи викладання теоретичного матеріалу слухачам. Усі лекції та спілкування з викладачами відбуваються англійською мовою.

Організаційно-фінансову підтримку здійснює Департамент енергетики та Державний Департамент США в рамках американо-українського співробітництва у питаннях енергетики і ядерної та радіаційної безпеки.