Студентка кафедри менеджменту організацій ІНЕМ розповіла про навчання у Гданському університеті

Олександр Адамовський, кафедра менеджменту організацій
Фото з навчання у Польщі

Про навчання у Гданському університеті (Республіка Польща) за програмою академічної мобільності Erasmus+ розповідає студентка кафедри менеджменту організацій Інституту економіки і менеджменту Львівської політехніки Вікторія Михальчишена.

– Доброго дня, Вікторіє! Передусім хочу привітати вас з успішною участю в програмі Erasmus+. Розкажіть, будь ласка, як ця програма вплинула на ваш особистий та академічний розвиток?

– Дякую! Це був надзвичайний досвід. Програма Erasmus+ відкрила переді мною багато можливостей як в академічному, так і в особистому житті. Спілкування з іноземними студентами і викладачами дало мені змогу краще розуміти особливості європейської освіти.

– Розкажіть, як ви дізналися про можливість навчання за програмою академічної мобільності Erasmus+ і що вас мотивувало подати заявку?

– Про можливість навчання по обміну я дізналася на офіційних заходах університету й завдяки інформаційній підтримці від нашої кафедри. Саме викладачі кафедри повідомили про можливість та допомагали долучитись до цієї програми. Основною мотивацією було бажання отримати нові знання, досвід навчання в іншому культурному середовищі, а також вдосконалити свій рівень англійської мови.

– Як саме університет допомагав вам у підготовці до участі в програмі? Чи відчували ви підтримку від викладачів і адміністрації?

– Так, без підтримки університету я б не змогла реалізувати цю можливість. По-перше, Центр міжнародної освіти надавав чіткі інструкції щодо всіх документів. По-друге, викладачі кафедри менеджменту організацій підтримували мене на всіх етапах, а завідувач кафедри допоміг обрати предмети, які я маю вивчати в іноземному університеті.

– Чи було забезпечено фінансову допомогу з боку університету або міжнародних фондів?

– Так, я отримала стипендію від Erasmus+, яка покривала більшість витрат, пов’язаних із проживанням та навчанням за кордоном. Також я отримала стипендію від підприємства «Галка» як студентка університету.

– Які можливості відкрились для вас під час навчання за кордоном? Як отримані знання вплинули на вашу подальшу освітню та професійну діяльність?

– Під час мого перебування за програмою Erasmus+ я мала змогу навчатися в одній з провідних європейських установ та отримати цінний досвід у сфері менеджменту. Крім того, я додатково обрала предмети з вивченням фінансового та інвестиційного аналізу, щоб дізнатись більше про них. Навчання за кордоном допомогло мені розвинути навички критичного мислення та адаптації до нових викликів, що дуже корисно як у навчанні, так і в майбутній кар’єрі.

– Що вас найбільше вразило в європейській системі освіти? Чи були якісь відмінності, які особливо запам’яталися?

– Однією з найпомітніших відмінностей для мене стала велика увага до теоретичної компоненти навчання. Викладачі заохочували нас не просто запам’ятовувати матеріал, а глибоко обговорювати його. Ми активно дискутували на теми з лекцій та наукової літератури, висловлювали власні припущення, а викладачі не одразу давали правильні відповіді. Наші викладачі акцентують на застосуванні знань у реальних ситуаціях. Для мене такий підхід виглядає більш вагомим, оскільки допомагає відразу застосувати теорію на практиці й бачити реальний результат.

– Як програма Erasmus+ допомогла вам вийти із зони комфорту?

– Програма Erasmus+ тут суттєво допомогла мені. Спочатку це стосувалося роботи в міжнародній команді, де я змушена була бути гнучкою, адаптуватися до нових підходів і методів роботи. Це потребувало не тільки знання іноземної мови, а й уміння спільно розв’язувати проблеми з людьми різних культур і менталітетів. Насправді, згодом моя впевненість у своїх навичках зросла. Я помітила, з якою легкістю мені даються фінальні проєкти в університеті через мій великий досвід із виконання таких завдань. Той практичний і теоретичний багаж знань, який я здобула під час навчання за кордоном, став чудовою підмогою для закріплення знань, які я отримала у своєму рідному університеті.

– Як ви оцінюєте важливість таких міжнародних програм для студентів? Що б ви порадили своїм колегам, які тільки планують подавати заявку?

– Я вважаю, що участь у міжнародних програмах є надзвичайно важливою для студентів. Це не лише можливість навчатися за кордоном, але й шанс вирости як професіонал та знайти нових друзів. Усім, хто планує подавати заявку, я раджу не боятися йти за своєю мрією, бути впевненими у своїх силах і обов’язково користуватися підтримкою університету – це велика перевага!

Фото з навчання у Польщі Фото з навчання у Польщі Фото з навчання у Польщі Фото з навчання у Польщі Фото з навчання у Польщі Фото з навчання у Польщі Фото з навчання у Польщі