Студентка ІСТР Софія Умриш: «Раджу не боятися брати участь у міжнародних програмах»

Марія Левко, студентка 4 курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації Львівської політехніки
Софія Умриш

Третьокурсниця спеціальності «Туризм» Софія Умриш цього року виграла участь у програмі Work and travel. Дівчина ділиться досвідом конкурсного відбору доволі популярної серед українських студентів освітньої програми, завдяки якій молодь з різних країн світу має можливість здобути досвід проживання та роботи у США, познайомитись з культурою цієї країни, розповісти американцям про культуру України, отримати нові емоції та знання.

– Про цей проєкт я дізналася ще в 11 класі, – розповідає Софія, – коли моя старша сестра взяла участь у Work and travel та вирушила до штату Нью-Джерсі. Її розповіді мене дуже захопили, після чого я почала знайомитись з людьми, які відвідали Штати і ділились зі мною своїми враженнями. Я загорілась ідеєю, що хочу вирушити за кордон та отримати такий досвід.

– Як ти готувалася до участі у програмі?

– Насамперед пошукала агентство, яке допоможе мені у підготовці. Натрапила на київський ЦМО (Центр міжнародного обміну) у соціальній мережі Instagram. Ознайомившись з відгуками, вирішила з ними співпрацювати. Наступним кроком у підготовці до участі був вибір програми, яку надає агентство, тобто треба було самостійно шукати собі роботу та житло або ж обрати дорожчу програму, де агентство бере ці питання на себе. Після цього починається етап підготовки документів, реєстрація на відповідних сайтах, створення анкет та багато різних нюансів, про які повідомляє агентство, розписуючи по пунктах, що, коли і як треба зробити та в які терміни вкластися.

– Участь у цій програмі вимагає фінансових затрат. На яку суму треба розраховувати?

– Вартість участі в програмі, безумовно, платна і залежить від програми, яку ти обираєш. Це або програма самостійної підготовки, або ж full pack (повний пакет) від агентства, за яким ти закріплений.

Орієнтовно участь у програмі коштує близько 1500 доларів, без урахування внеску близько 20 тис грн. За умови неможливості участі в програмі усі гроші повертаються, окрім гривневого внеску та вартості комісій. До вартості участі також можна дорахувати вартість квитків у Штати, починаючи від 600 доларів, залежно від того, коли придбати квиток та чи діятиме знижка від авіакомпаній.

– А чи мала ти співбесіду?

– Так, у посольстві США. Був перелік запитань, до яких я могла попередньо підготуватись.

– А які були запитання?

– Насправді до співбесіди можна легко підготуватись, ознайомившись з ними в інтернеті. В ютубі можна знайти безліч відео, де студенти розповідають про свій досвід, наприклад, що можна говорити, а що не можна. Мені безпосередньо агентство надіслало перелік найпоширеніших запитань, які можна поділити на категорії, починаючи від найпростіших та закінчуючи дуже дивними. Я мала знати назви всіх пальців на руці або якого кольору машина мого тата, демонструючи цим знання англійської мови.

– Що найважливіше повинен знати студент під час співбесіди?

– Обов’язково будуть запитувати про мету поїздки, про те, як ти дізнався про програму, ким працюють твої батьки, хто оплатив тобі програму, що плануєш робити за кордоном, де навчаєшся, де будеш жити або хто твій роботодавець. Також тебе перевіряють на знання правил і законів Америки, яких необхідно дотримуватись. Головне завдання цієї співбесіди – довести консулові, що за будь-яких умов ти повернешся в Україну, тобто необхідно сказати 1000 і 1 причину, чому ти повернешся додому. Наприклад, родина, навчання, плани на майбутнє, любов до своєї країни та багато інших причин треба озвучити та переконати консульство, що ти не плануєш емігрувати.

– Тобто немає ніяких гарантій отримати візу?

– У цьому випадку отримання візи прирівнюється до лотереї.

– Яку роботу ти отримала завдяки Work and travel?

– Я познайомилися зі спонсором InterExchange, який живе і працює у Нью-Йорку та надає доступ до бази з вакансіями. Так можна обрати собі будь-яку роботу, переважно у сфері обслуговування: прибиральниці, рятувальника у басейні, садівника, помічник кухаря. Я вибрала роботу офіціанта у штаті Мен, місто Бар-Гарбор. Вона полягає в обслуговуванні людей та сервіруванні столів.

– Чи посприяв університет участі в програмі? Можливо, дозволили відтермінувати сесію чи скласти її достроково?

– Усі викладачі поставилися до моєї ситуації досить лояльно. Я підходила до кожного з них та дізнавалася, чи можна здати всі лабораторні, практичні, заліки й іспити скласти достроково. І дуже вдячна що вони погодилися на це. Звичайно, були і випадки, коли студенти складали іспити під час свого перебування за кордоном. Це нелегко через різницю у часовому поясі, адже, залежно від штату, вона може бути 7–8 годин.

– Чи через теперішню ситуацію в Україні ймовірні ризики або загрози участі в програмі?

– Так, ризики були, оскільки почалася війна. Всі у підвішеному стані, проте наше агентство зробило все можливе, аби учасники якнайшвидше змогли дізнатися дати своїх співбесід.

– Що ти порадила б студентам, які навчаються у Львівській політехніці?

– Не зволікати та хоча б спробувати взяти участь у різних програмах обміну. Саме такі програми як Work and travel, Erasmus та інші надають велику можливість відвідати країни Євросоюзу, США, Норвегію, Туреччину, Ісландію, навчатися там, стажуватися і працювати.

На сьогодні Софія Умриш уже перебуває у США. А через три місяці вона зможе поділитися з нами своїм досвідом та, можливо, надихнути когось взяти участь у цій програмі.