Студентка ІГДГ Вікторія Котлярова: «Провчившись певний час у Варшавській політехніці, набула великої мотивації займатися наукою»

Адріана Карапінка, студентка кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Варшавська політехніка

Студентка Інституту геодезії Львівської політехніки Вікторія Котлярова (група НЗ-21, спеціальність 103 «Науки про землю») завершила навчальний семестр у Варшавській політехніці на факультеті геодезії у межах програми розвитку стратегічного партнерства NAWA між університетами в галузі геоматики. За короткий період навчання дівчина успішно проявила себе на міжнародному рівні, де вивчала передові технології в галузях геодезії, ГІС та мобільного картографування. Вікторія поділилися цікавим досвідом важливого кроку в її професійній кар’єрі.

– Які у вас були перші враження від навчання у Варшавській політехніці? Чи швидко вдалось адаптуватися до нового середовища?

– Це мій перший досвід навчання за кордоном, тому було досить страшно. Та у групі всі студенти підтримували й допомагали одне одному, тому адаптуватися до нового середовища було неважко.

– Які поставали основні виклики або труднощі під час навчання?

– Найбільші труднощі виникали з професійною англійською лексикою, а також із рівнем знання предметів, оскільки я навчалась у групі, яка здобувала ступінь магістра. Тому мені потрібен був якийсь час, щоб звикнути і поринути повноцінно в навчання.

– Чи були у вас можливості для міжнародного спілкування й обміну досвідом з іншими студентами?

– У моїй групі були студенти з різних куточків світу, і нам вдавалось обмінюватися досвідом одне з одним. Було цікаво розширити свій кругозір і дізнатися, чим система навчання інших країн відрізняється від нашої.

– Чи мали ви можливість брати участь у проєктах або стажуваннях під час навчання? Як це вплинуло на вашу освіту та професійний розвиток?

– За весь період навчання було кілька проєктів. Один з них – у програмі Python, де ми знаходили розташування супутників. Це було для мене найважчим завданням, але викладачі ставилися з розумінням, пояснювали і допомагали в роботі. Після здобуття таких важливих знань стало набагато легше вчитися в Україні.

– Які переваги ви бачите в навчанні за кордоном порівняно з навчанням в Україні?

– Головною перевагою є навчання англійською, бо у майбутньому для інтеграції в закордонні компанії знання цієї мови дуже знадобиться. Щодо технічних переваг, то у Варшавській політехніці більше можливостей, але все ж у нас дають ту базу і розуміння конструкції приладів, без якої спеціалістові в роботі не обійтись.

– Чи плануєте ви застосовувати здобуті знання та досвід у своїй рідній країні? Як?

– Наскільки мені відомо, в Україні погано розвинена сфера космічного моніторингу Землі, тому мені б хотілося розвивати цей напрям. Я захоплююся космосом, планетами, їх вимірюванням і хочу, щоб у нас в Україні було більше можливостей працювати в цій галузі.

– Як ви оцінюєте свій досвід навчання за кордоном? Чи відповідав він вашим очікуванням?

– Так, навчання повністю відповідало моїм очікуванням, навіть більше! Насправді перед поїздкою я не бачила себе у сфері геодезії, але, провчившись певний час у Варшавській політехніці, набула великої мотивації й бажання займатися наукою. Дякую за це Іванові Віталійовичу Брусаку, який запропонував мені їхати, протягом усього часу підтримував і займався документами. Завдяки йому мої плани на майбутнє кардинально змінилися.

– Які у вас найкращі спогади про навчання за кордоном?

– Найкращі спогади та моменти у мене пов’язані з моєю сусідкою Наталією Савчук, з якою нам довелося разом їхати до Варшави. Також я дістала неабияке задоволення від проживання в гуртожитку разом зі студентами з різних країн світу, де ми спілкувались і проводили вільний час. Це була неймовірна атмосфера!

– Які поради ви дали б іншим студентам, які розглядають можливість навчання за кордоном?

– Багато хто лише розглядає таку можливість – навчатися за кордоном, але не наважується на цей крок. Я раджу не боятися, а йти вперед, незважаючи на страх, бо саме так ми розвиваємось і змінюємо своє життя на краще.