Студентів ІНПП, ІГСН та ІНЕМ запрошують безоплатно публікуватися в науковому журналі

Анастасія Степаняк (Мозгова), тижневик «Аудиторія»
журнал «Психологічні виміри культури, економіки, управління»

Про це «Аудиторії» розповів відповідальний редактор наукового журналу «Психологічні виміри культури, економіки, управління», у минулому – викладач Львівської політехніки Олег Лозинський.

– Розкажіть, будь ласка, докладніше про журнал?

– Науковий журнал «Психологічні виміри культури, економіки, управління» виходить від 2014 року. Його видають ГО «Львівський аналітичний дім», Західний науковий центр НАН України та МОН України. Щорічно є чотири випуски журналу – у лютому, травні, жовтні й січні. Мови публікації – українська, англійська, польська та російська. Автори статей отримують електронну версію числа у форматі PDF, за бажанням замовляють друкований примірник за ціною собівартості друку (50–70 грн, залежно від обсягу макету). Журнал зареєстрували в Міністерстві Юстиції Украї-ни та Міжнародному центрі ISSN (Франція). Є всі документи, які підтверджують реєстрацію. До редколегії входять 4 доктори наук, 12 кандидатів наук, 5 польських науковців із Жешувської політехніки. Редакційна робота відбувається на волонтерських засадах, єдині фінансові видатки – друк.

– А як щодо наукометричних баз?

– Наразі, спільно з бібліотекою Політехніки, йде робота над розробкою сайту видання згідно з відповідними вимогами, аби згодом була перспектива потрапити до Scopus або Web of science і збільшити закордонну аудиторію. Поки що видання має фейсбук-сторінку, де можна у вільному доступі завантажити попередні 15 випусків журналу.

– Чому ви взялися за цю діяльність?

– Видавнича діяльність супроводжує мене вже давно. 2004 року, коли я працював у ЛНУ ім. І. Франка на кафедрі психології, ми зі студентами створили науковий журнал, опісля допомагав видавати науковий додаток до газети «Каменяр» під назвою «Гаудеамус». Зі свого досвіду роботи у чотирьох львівських вишах можу сказати, що підтримка науково-видавничої діяльності студентів та молодих науковців, захист їх авторського права, з метою унеможливлення нелегального продажу чи плагіату курсових, дипломних робіт, залишається поза увагою.

– Чим особливий ваш журнал?

– Перш за все те, що у ньому можна публікуватися безоплатно, бо наукова комунікація має бути вільна: дуже часто науковцям виставляють непомірні ціни за публікацію (від 700 грн.), що стає комунікаційним бар’єром. По-друге, це міжвишівське видання – нейтральний майданчик для комунікації, корисних знайомств, пошуку однодумців і створення власних проектів, позбавлений будь-якої конкуренції між університетами. По-третє, це оперативність оприлюднення наукових праць (від прийому статті до її публікування – 1–1,5 місяці), що є важливим для фіксації авторського права

– Видання зорієнтоване лише на студентів?

– Загалом, так. Уже від другого-третього курсу студенти пишуть наукові роботи, досліджують певні теми, що є кроком до публікації в науковому журналі. Ще більш вагомі результати з’являються під час написання бакалаврських та магістерських робіт, які обов’язково слід зафіксувати в науковій публікації. Але, звичайно, ми приймаємо не лише студентські роботи, а й магістрантів, аспірантів, інших молодих та вже досвідчених науковців. Наукова публікація – найкращий спосіб вберегтися від крадіжок інтелектуальної власності, захистити авторське право на твір, ідею, думку тощо, а також – добра нагода підвищити самооцінку.

– Які теми у пріоритеті і як відбувається відбір статей?

– Відсутність оплати не зменшує вимог щодо якості статей: ми публікуємо статті з результатами емпіричних досліджень, які відповідають структурі наукових текстів. Якщо стаття є реферативною, рекомендуємо її доопрацювати.

Редакційна рада заохочує авторів публікувати результати міждисциплінарних досліджень на межі психології, економічної теорії, маркетингу, менеджменту, політології, міжнародних відносин, правознавства, історії, теорії масової комунікації, культурології, мистецтвознавства, релігієзнавства, педагогіки тощо. Журнал стане у нагоді для політехніків таких інститутів як ІНПП, ІГСН, ІНЕМ. Комунікація з авторами та прийом статей здійснюється за електронною адресою: lviv-forum@ukr.net