Найкращий математик серед ровесників: студент Технічного коледжу виборов перше місце на Всеукраїнській олімпіаді

Ірина Мартин, тижневик «Аудиторія»
Юрій Синявський

Кожен із нас ще зі школи пам’ятає вислів німецького математика Карла Гауса: «Математика – цариця всіх наук». Математичні знання потрібні не лише, щоб розв’язати задачу чи порахувати решту. Ця наука розвиває гнучкість розуму, допомагає ухвалити об’єктивне рішення, проаналізувати проблему «під різними кутами». Ще грецькі науковці зрозуміли, що математика – ключ до всіх наук. Такої ж думки дотримується першокурсник Технічного коледжу Львівської політехніки Юрій Синявський, який виборов перше місце на Всеукраїнській олімпіаді з математики серед ВНЗ І–ІІ рівнів акредитації.

Юрко закінчив звичайну дев’ятирічку в Жовкві на Львівщині. У шкільні роки зацікавився математикою, інформатикою, хімією. У сьомому класі вступив до комп’ютерної академії ШАГ, де в позаурочний час навчався три роки. Саме там по-справжньому захопився програмуванням. Відтак у хлопця з’явилася мрія – стати програмістом. Тому після дев’ятого класу вирішив цілеспрямовано вступати до коледжу на інженерію програмного забезпечення. Хлопець навчається успішно, хоча швидко зрозумів, що в коледжі треба готуватися ретельніше і більше, ніж у школі.

Про олімпіаду повідомила викладачка математики Людмила Васіна, заохотивши до неї всіх зацікавлених. На перший тур, що відбувся в коледжі, прийшло чимало студентів. Тоді для Юрія перемога була очевидна, адже у школі він завжди брав участь в олімпіадах із математики, щоправда доходив лише до районного рівня. Тепер уже на обласному етапі завдання для хлопця теж виявилися посильні.

Всеукраїнський рівень відбувався в Києві. Змагалося 25 учасників – по одному з кожної області та з Києва. Завдання були з алгебри, геометрії й евристичні задачі, що потребують логіки і творчого підходу. Хоча всі завдання були ускладнені, однак Юрієві вони були під силу. Він навіть виконав їх завчасу – замість відведених трьох годин упорався за дві. Тоді викладачка переймалася, чи не завчасно він здав свою роботу…

Результат був несподіваним, адже хлопець знав, що допустив кілька помилок. Однак 42 балів зі 49-ти можливих виявилося достатньо, щоб здобути перемогу.

– Тішилися не тільки ми з Юрком, а й усі колеги з інших областей, які привезли своїх учасників до столиці, адже якщо ми перемогли, то наступна, дев’ята за рахунком олімпіада буде у Львові. Сім років тому ми вже приймали олімпіаду, тому мої колеги знають, що ми це робимо дуже врочисто – нагороджуємо переможців в актовій залі Львівської політехніки, влаштовуємо учасникам цікаві екскурсії, – розповідає Людмила Степанівна.

Цікаво, скільки часу щодня треба присвячувати математиці, щоб на такому рівні підготуватися до олімпіади? Студент запевняє, що не так уже й багато, усього 2–3 години. За серйознішу підготовку він узявся вже після обласного етапу. Тоді, коли виборов перше місце, викладачка йому сказала: «Сьогодні можеш тішитися, а завтра вже сідаєш працювати».

– Коли у вересні я почала викладати першокурсникам, то з перших занять звернула увагу на цього хлопчину. Спершу навіть думала, що він прийшов зі спеціалізованої школи і здивувалася, коли почула, що зі звичайної. Хотілося б подякувати моїй колезі із жовківської школи, яка підготувала такого учня. Він талановитий, а старанність і наполегливість допомагають здобувати такі результати, – вважає Людмила Васіна.

…У вільний час Юрко з друзями плаває в басейні, тренується у спортзалі, подорожує цікавими місцями свого краю. Має намір досконало вивчити німецьку мову. Він мріє стати добрим програмістом, аби згодом робота приносила задоволення й високу винагороду.

Юрій Синявський Юрій Синявський