Студент Політехніки Андрій Сідлярський: «За ІТ-галуззю наше майбутнє»

Ольга Одинак, студентка 4-го курсу кафедри журналістики та засобів масової комунікації
Андрій Сідлярський

Студент Львівської політехніки Андрій Сідлярський навчається на магістратурі Інституту комп’ютерних технологій, автоматики та метрології, працює інженером в одній із знаних ІТ-компаній України і вже двічі став сертифікованим спеціалістом від Amazon. Хлопець розповів нам про навчання в Політехніці, улюблену роботу й поділився секретами успіху.

– Розкажи про своє навчання в Політехніці. Чи здобуті знання допомагають тобі в кар’єрі?

– Я навчаюся на комп’ютерній інженерії, тож, звісно, здобуваю базові знання, які потрібні в моїй роботі. Деякі програми потребують осучаснення, бо не вповні відповідають вимогам сучасного ринку IT, але все ж допомагають дещо більше дізнатися, порівняти... Наприклад, вивчаючи предмет «Комп’ютерні мережі», я став глибше пізнавати цю тему, тому нині працюю DevOps-інженером.

– Чи вплинула війна на твою роботу й загалом на твій моральний стан?

– Війна вплинула на кожного, зокрема й на мене. Коли згадую воєнні події, мене знову проймає страх і холоне в серці. Та до всього в цьому світі звикаєш і, на жаль, до війни також. Найважчий був перший тиждень, коли ти просто не знав, що робити далі й що буде з тобою завтра. Але завдяки друзям, рідним, спільноті Львівської політехніки та колегам із моєї компанії я почуваюся вже краще. Як і всі українці, прагну нашої перемоги. Переконаний, що за IT-галуззю – наше майбутнє, і чекаю кожного, хто хоче спробувати себе в цій складній, але цікавій галузі.

– Поділися своїми порадами, як можна стати хорошим фахівцем в ІТ-галузі?

– Головна порада – вчитися. Свій шлях в IT я почав порівняно недавно, але досягнув чималих висот: я двічі сертифікований спеціаліст від Amazon та отримав сертифікацію від HashiCorp, і в цьому, звісно, є заслуга Львівської політехніки. Початківцям, які хочуть стати IТ-фахівцями, я порадив би спершу поговорити про це з людьми, що вже працюють у цій галузі. Також можна відвідувати різноманітні форуми, навіть той-таки Форум професійної освіти, який відбувався щороку в Політехніці й участь у якому брала більшість компаній з IT-ринку. Ці форуми дуже важливі, адже ти не тільки отримуєш ручки та блокноти, а й дізнаєшся корисну інформацію про ту чи ту галузь, а далі лише велике бажання працювати й недоспані ночі приведуть тебе до успіху. Також, безперечно, тобі завжди допоможуть викладачі Політехніки, які раді почути всі запитання і дати на них відповіді.

– Скільки часу тобі знадобилося, щоб знайти роботу?

– Роботу я знайшов на 4-му курсі завдяки керівникові моєї дипломної й чашечці кави. Це справді дуже цікава історія. Переважно більшість людей, які починають працювати в ІТ, є випускниками магістратури або закінчують останній курс бакалаврату. Але завжди є винятки, і я маю багато знайомих, які знайшли свою першу роботу вже на 1-му чи 2-му курсі. Тож усе залежить від людини і її знань, а вік не є чимось визначальним.

– Чи справді ІТ-галузь буде однією з провідних у майбутньому?

– Уже тепер IT-галузь є однією з найпопулярніших і формується з десятків високооплачуваних професій. IT – це технології, а де вони, там і майбутнє, тому, безумовно, ця галузь провідна.

– Що ти порадиш абітурієнтові, який тільки починатиме навчання й думає вступати на комп’ютерну інженерію?

– Насамперед раджу добре подумати, чи справді ти готовий до випробувань, недоспаних ночей, коли треба не тільки опановувати нові знання, а й виконувати завдання на практиці – до тринадцяти курсових за чотири роки, тоді як у твоїх друзів дві або й одна. І якщо ти витримаєш усі ті важкі випробування, тоді ласкаво запрошуємо до клубу IT. Та хочу попередити, що життя не буде таким, як у фільмах про Кремнієву долину, проте тебе чекатимуть цікаві завдання зі «спекотними» дедлайнами.

P.S. Нікого не слухайте й робіть те, що вам подобається.

Андрій Сідлярський Андрій Сідлярський