Старший викладач катедри УМ Ірина Шмілик прочитала лекцію в рамках проєкту «Об’єднані: Вчимося!»

Катедра української мови Львівської політехніки
Фото з лекції

8 червня 2022 року в рамках проєкту «Об’єднані: Вчимося!», організованого управлінням молодіжної політики Львівської міської ради та МолоДвіж Центром за підтримки Британської ради в Україні, кандидат філологічних наук, старший викладач катедри української мови Ірина Шмілик прочитала лекцію «Жаргонна та обсценна лексика в житті українців».

Лекторка закцентувала увагу на тому, що інвективна лексика не була характерною для мовлення наших предків, позаяк вони вірили в магію слова, ототожнювали слово й поняття. За вживання непристойних слів людей навіть часом публічно карали. На жаль, реалії сьогодення дещо змінили ставлення до вживання ненормативної лексики, що стало виявом антикультурного спілкування та найбрутальнішим порушенням норм мовленнєвого етикету. Нині обсценну лексику важко назвати недрукованою, нецензурною чи нелітературною, оскільки її вживання можна побачити в художньому стилі.

Ірина Дмитрівна подала визначення ненормативної лексики, звернувши увагу на велику кількість синонімів на позначення цього поняття. Разом зі слухачами обговорила переваги та недоліки вживання лайливих слів; з’ясувала, чи можна образити людину без вживання ненормативної лексики; пояснила, що олітературнену лайку можна вживати в розмовно-побутовому стилі, у засобах масової комунікації, у публіцистиці з метою більш яскравого емоційного забарвлення, а в науковому чи діловому стилі така лексика, звісно, недозволена. Цю зустріч важко назвати класичною академічною лекцією, позаяк від самого початку вона набула чіткої інтерактивної форми: жвавий діалог учасників, розв’язування кросвордів, музичні паузи, перегляд відео тощо.

«Слово як носій і атом духу було запрограмоване Господом як духовна благодать для людини, однак впадання у гріх, яке також бере початок від облесного і облудного слова, стало причиною того, що мова стала придатною для послуговування злу…» (О. Федик). Отож, пам’ятаймо, використання ненормативної лексики – це надання злу нової сили, що призводить до духового руйнування національної мови.

Фото з лекції Фото з лекції Фото з лекції