Старший викладач катедри української мови Мирослава Гнатюк виступила на презентації словника

Катедра української мови Львівської політехніки
Мирослава Гнатюк

Презентація лексикографічної новинки Ганни Дидик-Меуш «Мокряни. Говірка маминого села. Словник», яку модерували Богдан і Наталя Тихолози, відбулася в рамках святкових заходів до Міжнародного дня музеїв «Франко: Просто неба».

Старший викладач катедри української мови Національного університету «Львівська політехніка» Мирослава Гнатюк виголосила вітальне слово авторці:

– У кожному словнику, що виходить друком, звичайно, дотримано загальноприйнятих принципів укладання, але кожен по-своєму унікальний, вишуканий, містить родзинки і щодо задуму, і щодо втілення. Такою є лексикографічна праця «Говірка маминого села. Словник», адже вперше демонструє материнську говірку саме в такому оригінальному об’єктиві: відтворення наддністрянського світобачення жіночою рукою. Записи, що тривали понад півстоліття, не могли не вилитись у щось надважливе, серцю сокровенне, яке вимушено кувалося в сталінській, совєцькій кузні – у «жіночий словник», що рясніє «квітками», «кравецтвом» та, найважливіше, прабабусиною, бабусиною та маминою життєвою мудрістю.

Знаковим для лексикографа й діалектолога «словник однієї родини», «говірки одного села» є й тим, що не кожному дослідникові вдасться синтезувати тривалий щодо часу збирання діалектний матеріал та гідно репрезентувати однією студією говіркове мовлення інформантів чотирьох поколінь.

Прикметно й втішно, що словник Ганни Дидик-Меуш адресовано не лише вузьким фахівцям-лінгвістам. Він насамперед легко читається та сприймається кожним, хто візьме його до рук.

Мирослава Гнатюк Фото із заходу