Старший викладач ІНПП Львівської політехніки Ольга Швед навчає майбутніх патрульних

За матеріалами порталу Zaxid.net
Герб Львівської політехніки

23 серпня 2015 року у Львові склали присягу представники нової патрульної поліції. Їхні київські колеги, що патрулюють вулиці столиці з початку липня, вже встигли приємно вразити киян своїми доброзичливістю та емпатичністю – рисами, яких так не вистачало їхнім попередникам.

Zaxid.net поспілкувався із людьми, які вчать майбутніх патрульних у Львові тим дисциплінам, в яких неможливо обійтися без поваги до почуттів іншого.

Старший викладач кафедри психології, педагогіки і соціального управління Інституту права та психології Львівської політехніки Ольга Швед читає майбутнім патрульним два предмети – «Професійну етику» та «Ефективну комунікацію».

Разом на обидва курси відведено, на думку Ольги, мізерно мало годин – лише 12. За цей час, розповідає викладачка, слухачам можна створити лише загальне уявлення про згадані дисципліни, надалі ж удосконалюватись вони повинні самостійно. І робити це постійно.

Утім, майбутні патрульні разом із Ольгою Швед все ж встигають повправлятися у різних ситуаціях комунікації, з якими їм доведеться стикнутися в роботі.

– Чомусь слухачів курсів цікавлять саме ті ситуації, що пов’язані з конфліктами. І майбутні патрульні, включаючись у їх симулювання, починають поводити себе дуже цікаво. Вони демонструють ті варіанти поведінки, які ми бачимо на вулиці – до прикладу, сварки на базарах. Цікавим моментом є те, що люди, симулюючи сварки, самі немовби втягуються в них. Тобто вони працюють не на розв’язання конфліктів, а на процес ескалації – хто кого перекричить, переговорить, – розповідає Ольга Швед.

Курс «Професійної етики» викладачка розпочала із того, що попросила студентів розповісти власне бачення цього предмету. Перше, що за її словами, вони назвали – це поняття субординації, тобто відносини між керівництвом та колегами.

– Поняття ж професійності полягає у самовдосконаленні, порівнянні себе сьогоднішнього із собою вчорашнім. Я вважаю, що зараз слухачі курсів лише дозрівають до розуміння, що професійність, поняття гідності, слідкування за мовленням є складовими успіху, – каже Ольга Швед.

Викладачка відзначає мотивованість студентів, однак додає, що не може говорити про їх 100%-у включеність на заняттях – йдеться і про уважність, і готовність аналізувати інформацію, проявляти активність. Утім, зазначає психолог, вже після кількох занять серед студентів були помітні зміни.

– Ті люди, які пройшли шеститижневу підготовку, вже ходять із правильною поставою та вітаються з почуттям власної гідності. На початку це були звичайні студенти – які лише починали випрямляти спину і дивитись тобі в очі, – каже Ольга Швед.